Associació de Varietats Locals (AVL)

Coordinadores

Aina Socies Fiol

info@varietatslocals.org

Maria Massanet Neubau

info@varietatslocals.org

Info

693 06 68 58

9.00h a 17.00h

Adreça

Carrer d'en Sala, 13, Porreres, Mallorca, 07260

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Associació de Varietats Locals Mallorca

L’Associació de Varietats Locals és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir el 2002 a partir de la proposta de pagesos, tècnics i estudiosos de l’agrobiodiversitat de les Illes Balears, i que treballa majoritàriament a Mallorca. L’entitat treballa per a la recuperació de les varietats locals d’hortalissa, llegums, cereals i fruiters, així com dels coneixements pagesos que hi van associats.

Promou el foment de la producció i de la conservació de la biodiversitat cultivada, i la gestió col·lectiva de l’agrobiodiversitat com a patrimoni del poble. Forma part de Red de Semillas: Resembrando e Intercambiando, xarxa d’entitats amb objectius comuns en l’àmbit estatal

Ens encantaria rebre una mà en…

Finançament, clima grupal, informació, connexió, etc.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

Tenim una xarxa de voluntàries que sempre està oberta. A més, tenim oberta l'entrada de nous socis i sòcies. Sempre estam encantades en rebre suport. Ara bé, tenim molta feina i som poques persones, per tant no podem assistir a massa actes de manera voluntària, prioritzant aquells que contemplin ajudes o petites remuneracions econòmiques.

Com contribuim a la transició ecosocial?

Fins fa unes dècades, fer-se les pròpies llavors era una tasca comuna dins de la pagesia. Cada vegada es dedica menys temps a aquesta comesa. No és senzilla, requereix un saber fer a més de conèixer el cultiu i el procés de producció de llavor.
El projecte de multiplicació i dispersió de varietats locals és el cor de l’associació i té com a objectiu donar a conèixer les varietats locals i fomentar el seu consum. Per això, s’ha pres la iniciativa d’oferir algunes varietats locals a la població illenca.
Cal dir que es tracta d’un projecte que es va iniciar l’any 2011 i actualment hi ha unes 80 varietats locals d’hortalissa i llegum implicades, que s’obtenen gràcies a la tasca de la xarxa de multiplicadors de llavor, formada per 17 pagesos multiplicadors. La majoria de varietats que es multipliquen tenen el segell de producció ecològica avalat pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, (CBPAE). Aquestes llavors es difonen a 39 botigues illenques (37 a Mallorca i 2 a Menorca), per tal que es puguin adquirir i continuar reproduint. A més, l’associació treballa en la introducció de noves varietats i millorar les actuals per tal d’aportar a les persones interessades una àmplia gamma de varietats locals.

Estem connectades amb…

Apaema, Cerai, Justícia Alimentària, Permamed, Mercat Social, BaumaCoop, CBPAE, GOB, Red de semillas a nivell estatal i altres entitats petites sobretot de Catalunya i País Valencià.

Ens agradaria estar connectades amb…

Altre gent que poguem col·laborar i establir sinèrgies.
Protocol d'agressions sexistes

Salut grupal o col·lectiva