El col·lectiu

Qui posa energia, aquí i ara. La base que sostè el projecte. 

Unes ens coneixem des de fa molt de temps, altres ens estam començant a conèixer participant a La Utòpica. També hi som aquelles que, per ara, només observam. Però totes, som aquí.

Un col·lectiu que sosté, aprèn i gaudeix.

Si bé és cert que des de La Utòpica ens endinsem en una fase de transició cap a un model de gestió interna de tipus sociocrático en 2023, des del naixement del projecte formalment el dia 6 d’octubre de 2022 i durant tot aquest any, la manera de funcionar ha estat assembleària. No obstant això, en totes les nostres trobades hem fet servir la facilitació de grups, aprofitant la formació d’algunes companyes, així com la comunicació noviolenta i la gestió de conflictes, paradigmes que creiem que ens han ajudat de manera substancial a la cohesió i l’eficiència grupals i, el més important, a gaudir molt del procés, especialment durant la fase de construcció invisible del projecte.

Així, ens hem trobat viatgeres, cuidadores, cambreres, doctores en biologia i comunicació, farmacèutiques, activistes, hortolanes, enginyeres, especialistes en comunicació, educadores socials, gestores de projectes, pedagogues, somiadores, bioquímiques, especialistes en gènere, economistes, filòsofes, psicòlogues, historiadores, treballadores de l’administració, estudiants, professores de la UIB, etc.

 

Totes hem fet forat per nodrir una proposta de canvi i transformació com aquesta. Totes ens estam regalant temps i, per tant, Vida. 

Presentacio 26N

En aquests moments, ens organitzem en dos cercles que poden entendre’s com a concèntrics: el cercle operatiu amb 4 companyes -que tira dia a dia els processos avanci- i el cercle de coordinació amb 15 companyes actives -que acompanya, guia i ajuda a la presa de decisions estratègica.

Per a les trobades realitzades, el disseny d’estratègies, de la web i les activitats celebrades durant 2022, ens hem recolzat en el que hem pogut en les 17 assemblees del Cercle de Coordinació celebrades fins el dia d’avui.

Icono el colectiu 2

Membres del cercle operatiu (CO)

Mariona Moranta, Marga Ferrer i Xesca Sastre. Atuk Iturregui, Elena de la Rubia, Meritxell Esquirol, Marina Pérez i Loren Ruiz van participar en aquest àmbit en altres etapes del procés. 

Icono cercle coordi 2

Membres del cercle de coordinació (CC)

Elena Delarubia, Mar Martos, Núria Martínez, Teresa Almiñana, Fernando J. Bauzà, Joan Moranta, Joan Rigo, Manu M. Soto, Bárbara Di Giacinto, Mar Cotaina, Maria Morro, Maria de Vargas i Núria Pascual, Sara Ciudad, Coque Mampel, Esteban Godhill, Maria del Mar , Nil Moranta, Toni Llabrés, Radesh Fernández, Mar Escanellas, Lara Sáiz, Marielva Rísquez i Atuk Iturregui. 

Companyes de Menorca i Eivissa estan en fase d’incorporació. Han participat també als inicis Manuel M. Soto, Radesh Fernández, Tamara Covelo, Julio Batle, Sandra Christiansen i Valentí Oller.

1

Xesca Sastre

Ens trobam en un moment clau per a la història de la humanitat. En termes d’acció climàtica, energètica i civilitzatòria, és ara o mai. En aquests anys ens jugam literalment el futur. Per jo, La Utòpica és un espai on imaginar, proposar i dissenyar un futur just i equitatiu per a tothom; les persones i els ecosistemes. Un punt de trobada per iniciatives que ja estan treballant per un present i un futur millors; una manera d’interconnectar-nos i teixir aliances. Perquè soles no podem, però amb amigues ho podem tot! La Utòpica és això: (re)connexió i esperança.

Xesca Sastre

pau

Joan Korura

La Utòpica ha aterrat a Eivissa com una pluja improbable i molt desitjada. Ara ens toca a nosaltres (l’activisme eivissenc) aprofitar-la bé. Des de la complexitat d’aquestes illes i la diversitat dels nostres entorns, veurem germinar moltes iniciatives de transformació ecosocial que ja hem sembrat. Cuidem-nos-en que arrelin bé a terra i elles mateixes generaran l’ecosistema que protegirà al conjunt. Potser floreixen en mig d’un desert turbocapitalista que, per ventura, té els dies comptats, però es nodreixen de la radicalitat ètica dels nostres somnis compartits. Atrevir-se a somiar impossibles és la millor manera d’encarar aquests anys decisius per a la humanitat i pel planeta. Si les utopies són allò irrealitzable, La Utòpica pot aportar la dosi d’irrealitat justa per portar-les a terme.
Q

Pau Korura

3

Radesh Fernández

Bárbara Di Giacinto

4

Atuk Iturregui

“La Utòpica és un projecte estratègic i clau que ens fa falta al teixit associatiu i activista a les illes per teixir complicitats, facilitar la participació social i enfortir una comunitat existent però dispersada degut a les dinàmique que imposa el capital, el patriarcat i els nous colonialismes.”

Atuk Iturregui

5

Núria Martínez

Aquest projecte és un cant de defensa a la vida col·lectiva. És una porta oberta que convida a entrar a totes aquelles persones que volen sanar les ferides provocades per relats maniqueistes, veritats hegemòniques i sabers experts. Un espai de resistència des de les bases per ballar colze amb colze.

Núria Martínez

6

Joan Moranta

El que més em motiva de La Utòpica, no és tant el que és, sinó el que pot arribar a ser. Un nou espai de trobada i relació entre persones i entitats on el més important és el com i no el què. Estam cuidant el procés de construcció de La Utòpica tenint cura de les persones que participam, els temps que li dedicam i els espais on ens trobam. Un procés de transformació personal i col·lectiva que ens ha de portar a una manera de relacionar-nos més amable, més justa i més equitativa per a fer front al futur incert que ens espera.

Joan Moranta

8

Sandra Christiansen

Q

Sandra Christiansen

7

Loren Ruíz

Sent que el món que coneixem i el sistema que ens ha mantingut fins ara, en el nord global, s’està caient a marxes forçades. Davant aquest buit i angoixa que sent per un futur tan incert, l’única certesa que tenc és que nodrir les relacions i les connexions amb la naturalesa que som, amb mi mateix i amb les altres em dona pau i calma. Per això formar part d’un projecte que prioritza el com ens relacionem i el des d’on m’umpl d’alegria i em dona esperança veure que el futur que necessitem ho estem cocreant ara.
Q

Loren Ruíz

10

Mar Martos

Q

Mar Martos

9

Fernando J. Bauzà

Q

Fernando J. Bauzà

12

Mariona Moranta

“Es sent com el canvi s’està iniciant des de les profunditats… la Utòpica ja és aquí. Que bé estar participant d’un espai on posam en valor l’amor i el bon tracte. Posar temps, energia i forces és un plaer envoltada de persones precioses com les que formen part d’aquesta màgia.”
Q

Mariona Moranta

11

Joan Rigo

“Ésser utòpiques és tocar amb els peus en terra; és reconèixer un horitzó cap a on avançar en justícia social i ecològica per sortir d’aquesta distòpia; és aprendre a reconèixer el potencial que tenim dintre i el que està als altres per fer-ho, desenvolupant els valors humans a la societat, el que ens permetrà retrobar-nos amb nosaltres mateixes”
Q

Joan Rigo

14

Marina Pérez

“El fet què ens preguntem què necessitem per sostenir-nos millor col•lectivament em sembla realment revolucionari i, precisament, és una qüestió transversal en aquest projecte. Reconèixer-nos interdependents i ecodependents també és disposar les vulnerabilitats al centre i convertir-les en allò que fila el nostre teixit social”
Q

Marina Pérez

13

Daniel Bobadilla

La Utópica representa la posibilidad de encontrar sueños, ilusiones y momentos, de confluir para crearlos juntas. Es el poder de conconer a las personas que están de tras de los proyectos, la posibilidad de construir una utópia, porque “Los sueños no solo se sueñan, se construyen”
Q

Daniel Bobadilla

15

Elena Delarubia

La Utópica es el proceso colectivo más cuidado en el que he participado. Creo firmemente que el cambio de paradigma que necesitamos, desde mi punto de vista, se cocina con procesos colectivos, con corazón y conscientes del momento histórico de cambios acelerados que transitamos, encontrando maneras de poner a fuego lento formas de relacionarnos desde nuestra vulnerabilidad,con paciencia, escucha y ganas de aprender, agradeciendo el privilegio de contar con esta disponibilidad de equipa, y la alegría de caminar de la mano mirándonos a los ojos con honestidad.
(Si alguna me puede traducir a mallorquí lo agradeix molt) disculpen la castellanidad.

La Utòpica és el procés col·lectiu amb més cura en el qual he participat. Crec fermament que el canvi de paradigma que necessitem, des del meu punt de vista, es cuina amb processos col·lectius, amb cor i conscients del moment històric de canvis accelerats que transitem, trobant maneres de posar a foc lent maneres de relacionar-nos des de la nostra vulnerabilitat, amb paciència, escolta i ganes d’aprendre, agraint el privilegi de comptar amb aquesta disponibilitat d’equip, i l’alegria de caminar de la mà mirant-nos als ulls amb honestedat.

Q

Elena Delarubia

Laura garcia

Laura García

Per a mi La Utòpica és un espai en el qual poder compartir, des de l’alegria, el dol que provoca la crisi multidimensional present. Imaginar col·lectivament futurs desitjables, sostenibles i justos, i adonar-me que en aquest imaginar ja els estem començant a construir. En la pròpia manera de relacionar-nos, des de les cures i la confiança; teixint xarxes de cooperació entre col·lectius que ja estan transitant; nodrint-nos
de les propostes del Decreixement i dels ecofeminismes. Desafiant l’aïllament de l’individualisme imperant i de la nostra realitat territorial. I l’impossible es fa possible.
Q

Laura García

Lautopica esquema elcolectiu2

La Utòpica ha comptat durant 2022 amb finançament de Direcció General de Cooperació (30.000 €) i de l’Ajuntament de Palma (5.664 €), mitjançant en els seus programes d’educació per a la tranformació social, i amb el suport d’organitzacions afins com: Fuhem Ecosocial, Mercat Social Illes Balears, Red de Transición, Ecotransformers, Runa Blanca, Extinction Rebellion Illes Balears, Greenpeace, Amics de la Terra, Coordinadora d’ONGDs de les Illes Balears, Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA) i GOB.

Després d’haver participat la majoria de nosaltres en propostes de convergència com el Forum Social de Mallorca, l’Ecoxarxa, el MEM, La Vida Al Centre, entre d’altres, on hem viscut en les pròpies carns com operen les opressions del sistema per desarticular silenciosament els moviments de resistència i motors de canvi, el projecte de La Utòpica va néixer amb la necessitat explícita de disposar de figures remunerades amb, almenys, una dedicació parcial al projecte, innovant en les fórmules de governança mitxes entre les ONGD, la Administració i el texiti de base.

Així, el finançament rebut durant 2022 ens ha permés comptar amb una figura de coordinació tècnica dedicada tenir cura del procés, a sostenir la part reproductiva i participativa del projecte i a coordinar, a nivell tècnic, tot el procés productiu des de la part més operativa.

Per a nosaltres, comptar amb finançament públic va més enllà de comprometre la continuïtat del projecte. Partim de la base que Administració, Tercer Sector, moviments de base i activismes, hem de teixir relacions de compromís i complicitat a curt, mitjà i llarg termini. La necessaria transformació ha de caminar amb canvis estructurals i La Utòpica, en el seu caminar, fa pedagogia -es qüestiona- davant l’administració per i des dels objectius i voluntats de canvi que treballa.

La innovació i la creativitat, també a l’àmbit de governança i financer, seran clau en la transició ecològica i social que volem acompanyar.

A mesura que el projecte vagi creixent, anirem estudiant fórmules d’escalar en recursos, com el co-finançament amb altres àrees de l’administració, el crowfunding o el matchfunding, entre d’altres, garantint a la vegada la absoluta independència, el rigor, les cures i l’abast del projecte.

Ens han donat suport fins ara…

gob
Fuhem
Arrels Sello 01 1
logo cabecera inicio
red de transicion
runa blanca
permamded
20180509 logotipoWeb
Amics de la Terra
XR
platoniq
entrepo
Logo Casa Planas
Sin titulo
apaema
Greenpeace logo
ecotrasnf
C trencada isologo 5 e1686733195349