Participa

Et necessitam, perquè ens necessitam. Totes, fortes resilients i alegres.

Celebram i agraïm enormement que estiguis o estigueu fent voltes en aquest apartat per a saber com poder participar amb nosaltres d’un procés i un espai tan il·lusionant com La Utòpica. És tot un pas que volem honrar.

La proposta d’organització descentralitzada de La Utòpica

Ja ho deia la Mercedes Sosa

Cambia lo superficial

Cambia también lo profundo

Cambia el modo de pensar

Cambia todo en este mundo

Cambia el clima con los años

Cambia el pastor su rebaño

Y así como todo cambia

Que yo cambie no es extraño

Avui, existeixen avui 4 maneres o nivells en els quals qualsevol persona de les illes pot “accionar” a través de La Utòpica.  Demà, no ho sabem! 

La qüestió organitzacional és sempre una dimensió complexa i difícil de cristal·litzar. Anirem caminant i canviant aquelles coses que pensem són més eficients o que acullen millor els sentirs de tota la gent que vulgui formar part activa de La Utòpica. De moment, vos presentam aquests “camins” i estructura inspirats en la cultura de participació sociocràtica, on l’autonomia i la confiança són els pilars essencials: 

1. Entrar al “sarao” de ple!

Formar part del Cercle de Coordinació: Com podeu llegir en l’apartat de “El col·lectiu” aquest nivell de governança s’obre una vegada a l’any únicament i és l’òrgan des del qual “se sent i es pensa” La Utòpica en clau balear. En l’actualitat ens reunim a Mallorca i està sent un repte integrar a aquest nivell a companyes de les 4 illes en el “quotidià”, però estem constantment intentant-lo! És el nivell de major dedicació, ara mateix calculat en unes 10 hores al mes aproximadament. En aquests moments existeix un debat viu al voltant de la idea de generar “La Utòpica Mallorca” per així donar un espai real i efectiu a la gestió en clau exclusivament balear, ja que actualment se’ns barregen una mica els processos.

2. Crear el teu (vostre) cercle municipal o d’illa!

Formar part/crear un Cercle de “illa o municipal” descentralitzat. Qualsevol que estigui alineada amb els principis de La Utòpica i amb els seus objectius pot “accionar” des d’aquests espais. El requisit és disposar de la confiança del Cercle de Coordinació i de ser, almenys, 2 companyes les que sostinguin el compromís de dinamitzar la xarxa en la seva localitat durant almenys 6 mesos. 

Entenem també que pot generar-se un cercle efímer per a acompanyar una única acció aïllada en el temps. Els objectius -el què fer- els defineix el mateix cercle i no tenen per què alinear-se amb els del Cercle de Coordinació des d’on es donarà suport en totes les accions, indagacions o espais de gestió emocional, sempre que hi hagi disponibilitat i únicament si el cercle el sol·licita. És a dir, volem intentar que el compromís vagi amb el “com accionar” i no amb el “què fer”.

Per a facilitar aquest nivell d’autoorganització, estam preparant un “kit de presentació utòpic”, compost d’una presentació digital -editable- i un disseny senzill d’intervenció per a ajudar a amfitrionar un espai per donar a conèixer el procés a qualsevol municipi de les illes. És interessant contactar amb nosaltres abans d’accionar, per posar-vos en contacte amb alguna companya que ja hagi donat una passa endavant al teu municipi o illa!

3. Participar en qualsevol activitat!

Participació de les “Accions pròpies utòpiques”: la idea és que des de qualsevol cercle anem generant espais de reflexió compartits, formacions, accions d’artivisme, etc. La majoria d’aquestes accions seran gratuïtes i d’accés lliure.

4. Col·lectivitzar la feina de formiga!

Ajuda’ns a ampliar el mapa d’iniciatives i a gestionar l’Agenda Utòpica. Tant si pertanys a una organització o iniciativa, com si no, pots participar en el mapa territorial inscrivint-te o ajudant-nos a identificar iniciatives aquí. D’altra banda, et convidem que si coneixes assemblees, esdeveniments, festivals, formacions o accions artístiques que s’alineïn amb els nostres principis, puguis ajudar-nos a inscriure’ls aquí en l’Agenda Utòpica per a fer-los visibles a les altres companyes de la teva localitat i de tota la bioregió. 

Si tens alguna idea de com aportar a La Utòpica que no hagis vist reflectida aquí, per favor, no et quedis amb les ganes de contar-nos-ho!

A continuació et deixam les intruccions per inscriure el teu/vostre col·lectiu al mapa-xarxa, per indicar alguna inciativa que volgueu que des de l’organització ens acostem o per estar enterada de tot! 

Volem formar part del mapa i la xarxa

Particip o participam en una iniciativa.(15-30 min)

vull assenyalar-vos una iniciativa!

Conec o particip en una iniciativa i vull explicar-vos sobre la seva existència.(5 minuts)

Vull estar a prop del procés

No sé ben bé que vull, però no m’hi vull perdre res! (3 minuts)