El colectivo

Quien pone energía, aquí y ahora. La base que sostiene el proyecto.

Unas nos conocemos desde hace mucho tiempo, otras nos estamos empezando a conocer participando en La Utòpica. También estamos aquellas que, por ahora, sólo observamos. Pero todas, estamos aquí.

Un colectivo que sostiene, aprende y disfruta.

Si bé és cert que des de La Utòpica ens endinsem en una fase de transició cap a un model de gestió interna de tipus sociocrático en 2023, des del naixement del projecte formalment el dia 6 d’octubre de 2022 i durant tot aquest any, la manera de funcionar ha estat assembleària. No obstant això, en totes les nostres trobades hem fet servir la facilitació de grups, aprofitant la formació d’algunes companyes, així com la comunicació noviolenta i la gestió de conflictes, paradigmes que creiem que ens han ajudat de manera substancial a la cohesió i l’eficiència grupals i, el més important, a gaudir molt del procés, especialment durant la fase de construcció invisible del projecte.

Així, ens hem trobat viatgeres, cuidadores, cambreres, doctores en biologia i comunicació, farmacèutics, activistes, hortolanes, enginyeres, especialistes en comunicació, educadores socials, gestores de projectes, pedagogues, somiadores, bioquímiques, especialistes en gènere, economistes, filòsofes, psicòlogues, historiadores, treballadores de l’administració, estudiants, professores de la UIB, etc.

 

Todas hemos hecho un hueco para nutrir una propuesta de cambio y transformación como ésta. Todas nos estamos regalando tiempo y, por tanto, Vida.

Presentacio 26N

En estos momentos, nos organizamos en dos círculos que pueden entenderse como concéntricos: el círculo operativo con 4 compañeras -que lleva día a día los procesos adelante- y el círculo de coordinación con 15 compañeras activas -que acompaña, guía y ayuda a la toma de decisiones estratégica.

Para los encuentros realizados, el diseño de estrategias, de la web y las actividades celebradas durante 2022, nos hemos apoyado en lo que hemos podido en las 17 asambleas del Círculo de Coordinación celebradas hasta el día de hoy.

Icono el colectiu 2

Miembros del círculo operativo (CO)

Atuk Iturregui, Marina Pérez, Mariona Moranta i Loren Ruíz. Meritxell Esquirol participó en las primeras etapas del proyecto.

Icono cercle coordi 2

Miembros del círculo de coordinación (CC)

Meritxell Esquirol, Elena Delarubia, Mar Martos, Núria Martínez, Sandra Christiansen, Teresa Almiñana, Xesca Sastre, Daniel Bobadilla, Fernando J. Bauzà, Joan Moranta, Joan Rigo, Manu M. Soto i Bárbara Di Giacinto.

Compañeras de Menorca e Ibiza están en fase de incorporación. Han participado también en los inicios Radesh Fernández, Tamara Covelo, Julio Batle y Valentí Oller.

1

Xesca Sastre

Ens trobam en un moment clau per a la història de la humanitat. En termes d’acció climàtica, energètica i civilitzatòria, és ara o mai. En aquests anys ens jugam literalment el futur. Per jo, La Utòpica és un espai on imaginar, proposar i dissenyar un futur just i equitatiu per a tothom; les persones i els ecosistemes. Un punt de trobada per iniciatives que ja estan treballant per un present i un futur millors; una manera d’interconnectar-nos i teixir aliances. Perquè soles no podem, però amb amigues ho podem tot! La Utòpica és això: (re)connexió i esperança.

Xesca Sastre

2

Manu M. Soto

Me encanta que, mediante La Utópica, tengamos la oportunidad de visibilizar y promover la practica de un nuevo paradigma relacional, desde el que tejer vínculos de afinidad y confianza mútua entre las personas que habitamos las Islas Baleares, y especialmente entre todas aquellas que sentimos necesario aprender a transitar colectivamente hacia otras maneras de convivir en sociedad, donde el amor a la vida sea el centro.

M’encanta que, mitjançant La Utòpica, tinguem l’oportunitat de visibilitzar i promoure la practica d’un nou paradigma relacional, des del qual teixir vincles d’afinitat i confiança mútua entre les persones que habitem les Illes Balears, i especialment entre totes aquelles que sentim necessari aprendre a transitar col·lectivament cap a altres maneres de conviure en societat, on l’amor a la vida sigui el centre.

Manu M. Soto

3

Radesh Fernández

Bárbara Di Giacinto

4

Atuk Iturregui

“La Utòpica és un projecte estratègic i clau que ens fa falta al teixit associatiu i activista a les illes per teixir complicitats, facilitar la participació social i enfortir una comunitat existent però dispersada degut a les dinàmique que imposa el capital, el patriarcat i els nous colonialismes.”

Atuk Iturregui

5

Núria Martínez

Aquest projecte és un cant de defensa a la vida col·lectiva. És una porta oberta que convida a entrar a totes aquelles persones que volen sanar les ferides provocades per relats maniqueistes, veritats hegemòniques i sabers experts. Un espai de resistència des de les bases per ballar colze amb colze.

Núria Martínez

6

Joan Moranta

El que més em motiva de La Utòpica, no és tant el que és, sinó el que pot arribar a ser. Un nou espai de trobada i relació entre persones i entitats on el més important és el com i no el què. Estam cuidant el procés de construcció de La Utòpica tenint cura de les persones que participam, els temps que li dedicam i els espais on ens trobam. Un procés de transformació personal i col·lectiva que ens ha de portar a una manera de relacionar-nos més amable, més justa i més equitativa per a fer front al futur incert que ens espera.

Joan Moranta

8
Q

Sandra Christiansen

Sandra Christiansen

7
Q

Loren Ruíz

Sent que el món que coneixem i el sistema que ens ha mantingut fins ara, en el nord global, s’està caient a marxes forçades. Davant aquest buit i angoixa que sent per un futur tan incert, l’única certesa que tenc és que nodrir les relacions i les connexions amb la naturalesa que som, amb mi mateix i amb les altres em dona pau i calma. Per això formar part d’un projecte que prioritza el com ens relacionem i el des d’on m’umpl d’alegria i em dona esperança veure que el futur que necessitem ho estem cocreant ara.

Loren Ruíz

10
Q

Mar Martos

Mar Martos

9
Q

Fernando J. Bauzà

Fernando J. Bauzà

12
Q

Mariona Moranta

“Es sent com el canvi s’està iniciant des de les profunditats… la Utòpica ja és aquí. Que bé estar participant d’un espai on posam en valor l’amor i el bon tracte. Posar temps, energia i forces és un plaer envoltada de persones precioses com les que formen part d’aquesta màgia.”

Mariona Moranta

11
Q

Joan Rigo

“Ésser utòpiques és tocar amb els peus en terra; és reconèixer un horitzó cap a on avançar en justícia social i ecològica per sortir d’aquesta distòpia; és aprendre a reconèixer el potencial que tenim dintre i el que està als altres per fer-ho, desenvolupant els valors humans a la societat, el que ens permetrà retrobar-nos amb nosaltres mateixes”

Joan Rigo

14
Q

Marina Pérez

“El fet què ens preguntem què necessitem per sostenir-nos millor col•lectivament em sembla realment revolucionari i, precisament, és una qüestió transversal en aquest projecte. Reconèixer-nos interdependents i ecodependents també és disposar les vulnerabilitats al centre i convertir-les en allò que fila el nostre teixit social”

Marina Pérez

13
Q

Daniel Bobadilla

La Utópica representa la posibilidad de encontrar sueños, ilusiones y momentos, de confluir para crearlos juntas. Es el poder de conconer a las personas que están de tras de los proyectos, la posibilidad de construir una utópia, porque “Los sueños no solo se sueñan, se construyen”

Daniel Bobadilla

15
Q

Elena Delarubia

La Utópica es el proceso colectivo más cuidado en el que he participado. Creo firmemente que el cambio de paradigma que necesitamos, desde mi punto de vista, se cocina con procesos colectivos, con corazón y conscientes del momento histórico de cambios acelerados que transitamos, encontrando maneras de poner a fuego lento formas de relacionarnos desde nuestra vulnerabilidad,con paciencia, escucha y ganas de aprender, agradeciendo el privilegio de contar con esta disponibilidad de equipa, y la alegría de caminar de la mano mirándonos a los ojos con honestidad.
(Si alguna me puede traducir a mallorquí lo agradeix molt) disculpen la castellanidad.

La Utòpica és el procés col·lectiu amb més cura en el qual he participat. Crec fermament que el canvi de paradigma que necessitem, des del meu punt de vista, es cuina amb processos col·lectius, amb cor i conscients del moment històric de canvis accelerats que transitem, trobant maneres de posar a foc lent maneres de relacionar-nos des de la nostra vulnerabilitat, amb paciència, escolta i ganes d’aprendre, agraint el privilegi de comptar amb aquesta disponibilitat d’equip, i l’alegria de caminar de la mà mirant-nos als ulls amb honestedat.

Elena Delarubia

pau
Q

Joan Korura

La Utópica ha aterrizado en Ibiza como una lluvia improbable y muy deseada. Ahora nos toca a nosotros (el activismo ibicenco) aprovecharla bien. Desde la complejidad de estas islas y la diversidad de nuestros entornos, veremos germinar muchas iniciativas de transformación ecosocial que ya hemos sembrado. Cuidémonos que arraiguen bien a tierra y ellas mismas generarán el ecosistema que protegerá al conjunto. Quizás florecen en medio de un desierto turbocapitalista que, acaso, tiene los días contados, pero se nutren de la radicalidad ética de nuestros sueños compartidos. Atreverse a soñar imposibles es la mejor manera de encarar estos años decisivos para la humanidad y por el planeta. Si las utopías son aquello irrealizable, La Utópica puede aportar la dosis de irrealidad justa para llevarlas a cabo.

Pau Korura

Laura garcia
Q

Laura García

Para mí La Utópica es un espacio en el que poder compartir, desde la alegría, el duelo que provoca la crisis multidimensional presente. Imaginar colectivamente futuros deseables, sostenibles y justos, y darme cuenta de que en ese imaginar ya los estamos empezando a construir. En la propia forma de relacionarnos,
desde los cuidados y la confianza; tejiendo redes de cooperación entre colectivos que ya están transitando; nutriéndonos de las propuestas del Decrecimiento y de los ecofeminismos. Desafiando el aislamiento del
individualismo imperante y de nuestra realidad territorial. Y lo imposible se hace posible.

Laura García

Lautopica esquema elcolectiu2

La Utópica ha contado durante 2022 con financiación de Dirección General de Cooperación (30.000 €)y del Ayuntamiento de Palma (5.664 €), mediante sus programas de educación para la transformación social, y con el apoyo de organizaciones afines como: Fuhem Ecosocial, Mercat Social Illes Balears, Red de Transición, Ecotransformers, Runa Blanca, Extinction Rebellion Illes Balears, Greenpeace, Amics de la Terra, Coordinadora d’ONGDs de les Illes Balears, Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA) y GOB.

Después de haber participado la mayoría de nosotros en propuestas de convergencia como el Forum Social de Mallorca, l’Ecoxarxa, el MEM, La Vida Al Centre, entre otros, donde hemos vivido en las propias carnes como operan las opresiones del sistema para desarticular silenciosamente los movimientos de resistencia y motores de cambio, el proyecto de La Utópica nació con la necesidad explícita de disponer de figuras remuneradas con, al menos, una dedicación parcial al proyecto, innovando en las fórmulas de gobernanza medias entre las ONGD, la Administración y el tejido de base.

Así, la financiación recibida durante 2022 nos ha permitido contar con una figura de coordinación técnica dedicada al cuidado del proceso, a sostener la parte reproductiva y participativa del proyecto y a coordinar, a nivel técnico, todo el proceso productivo desde la parte más operativa.

Para nosotras, contar con financiación pública va más allá de comprometer la continuidad del proyecto. Partimos de la base de que Administración, Tercer Sector, movimientos de base y activismos, debemos tejer relaciones de compromiso y complicidad a corto, medio y largo plazo. La necesaria transformación debe andar con cambios estructurales y La Utópica, en su andar, hace pedagogía – se cuestiona – ante la administración por y desde los objetivos y voluntades de cambio que trabaja.

La innovación y la creatividad, también en el ámbito de gobernanza y financiero, serán clave en la transición ecológica y social que queremos acompañar.

A medida que el proyecto vaya creciendo, iremos estudiando fórmulas de escalar en recursos, como la cofinanciación con otras áreas de la administración, el crowfunding o el matchfunding, entre otros, garantizando a su vez la absoluta independencia, el rigor, cuidados y alcance del proyecto.

Nos han apoyado hasta ahora…

Fuhem
gob
Amics de la Terra
red de transicion
apaema
ecotrasnf
Greenpeace logo
logo cabecera inicio
runa blanca
20180509 logotipoWeb
XR