Entrades preestrena documental “Alter-Nativas: Construyendo futuros posibles”

20/01/23

La Utòpica vol convidar-vos a un esdeveniment molt especial: la preestrena en primícia del documental “ALTER NATIVAS: Construyendo futuros posibles”, que tindrà lloc el divendres 17 de febrer a Casa Planas en Ciutat a partir de les 18.00h, co-dirigit per Juan del Río i Agustín Corominas i produït per la Red de Transición. 

Comptarem amb la presència de Juan del Rio, un dels seus codirectors, així com de companyes d’algunes de les iniciatives i projectes a Balears que apareixen en el documental. Serà una nova oportunitat de veure’ns, de connectar de nou, de compartir-vos l’agenda per a 2023 i, sobretot, d’inspirar-nos en clau col·lectiva a través de totes les històries vives que ens porta aquest necessari documental, com un exercici fonamental per a alimentar els nostres imaginaris utòpics.

“Alternatives”, del llatí Alter (un altre) i Nativus (nascut), fa referència a la cerca de noves realitats, nous orígens. La peça és en si mateixa un projecte col·lectiu, que neix per a acostar i visibilitzar experiències transformadores al voltant de la transició ecosocial i en clau regenerativa en el territori espanyol, amb l’objectiu d’inspirar altres futurs possibles: experiències diverses que aterren -avui- plantejaments utòpics enfront de la crisis sistèmiques que sofrim en el món: energètica, econòmica, ecològica, social, cultural i epistèmica.

Quines alternatives, individuals i col·lectives, estan ja posant-se en marxa en diferents llocs per a “transicionar” cap a comunitats resilients i models de vida més sostenibles? Quines noves històries i experiències poden marcar el futur dels nostres barris, pobles i ciutats? Com podem fer els primers passos per a crear una economia que promogui la justícia social i l’harmonia amb el planeta i entre nosaltres mateixos? Aquestes són algunes de les preguntes que s’exploren al llarg de les gairebé dues hores de pel·lícula, en les quals desenes d’iniciatives i persones de diferents llocs comparteixen com estan passant a l’acció.

Com organitzarem l’espai?

A les 18.00 obrirem la sala a casa Planas (Avinguda de Sant Ferran, 21, a Palma)

A les 18.15 procedirem a una breu presentació del documental i de les persones que ens acompanyaran en el col·loqui.

De 18.30 a 20.30 veurem juntes el documental Alter-natives.

A partir de les 20.30 realitzarem un col·loqui amb el seu co-director Juan del Rio, amb companyes de La Utòpica i protagonistes del documental.

Esperem que l’esdeveniment no acabi més tard de les 21.30. Després, a qui vos vingui de gust, tenim pensat sortir a sopar o prendre alguna cosa juntes en algun lloc improvisat.

Les places són molt limitades perquè ens venia de gust fer una cosa íntima abans de l’estrena oficial a la primavera, per la qual cosa et recomanem que siguis prudent a l’hora d’inscriure’t i que, cas de no poder, ens avisis amb la màxima antelació possible.

Una mica més sobre Juan del Rio, codirector

Facilitador, activista, i consultor sobre transició ecosocial. Ha treballat per més de 15 anys dissenyant i implementant projectes i formacions sobre resiliència local, canvi sistèmic, i sostenibilitat, a Europa, Llatinoamèrica i Orient Pròxim. És Codirector de ECOLISE (Xarxa Europea d’iniciatives comunitàries sobre canvi climàtic i sostenibilitat), cofundador de Red de Transición i del projecte Municipis en Transició. Autor de la Guia del Moviment de Transició i codirector del documental en curs Alter Nativas. Juan, és pare i viu a Cardedeu, Barcelona, on participa activament en diferents projectes comunitaris, com la cooperativa de consum La Fresca i els horts urbans de Esbioesfera.

Una mica més sobre Agustí Corominas i Casals, codirector

Agustí Corominas i Casals és un director de documentals amb més de 25 anys d’experiència. Al 1992 crea la productora “Metròpoli Vídeo films” amb la que produït la majoria dels seus treballs, sobretot documentals. Destaquen les coproduccions amb diferents televisions, per ONGs, Associacions, o per administracions. Els seus documentals es centren en temàtiques diferents: la recuperació de la memòria històrica amb títols com: “Els mestres catalans de la guerra a l’exili” , la cultura popular: “Jaume Arnella, el joglar”, “Castellers del món” (una volta per 3 continents a la recerca de l’origen dels “castells”) la recuperació de la terra: “La Tierra Asoma, Amayuelas,” o en temes de transformació ecosocial: “L’educació en el Moviment dels treballadors SenseTerra-l’ MST” ( Brasil) . Actualment està treballant en diferents projectes com “Espiga Libre”, i la creació, amb la col·laboració de la Revista “ Soberanía Alimetaria, Biiodiversidad y Culturas” i Coop57 , d’un ampli fons documental audiovisual sobre els líders i lluites dels moviments camperols a l’estat espanyol des de la transició

Aquest esdeveniment compta amb el suport de la Direcció General de Cooperació i l’Ajuntament de Palma i està enxarxada a la trobada Futurs imPossibles que es celebrarà a Barcelona els dies 24 i 25 de febrer.

 

Logo RedT