Diàleg obert amb Yenidia Cuéllar

27/06/23

Construcció de Xarxes per a la defensa dels territoris: Com es poden construir i mantenir, desafiaments/alternatives, i els grats aprenentatges del caminar conjunt en la consolidació de teixits a llarg termini.

Acció en col·laboració amb International Action for Peace (IAP).

Yenidia Cuéllar Pérez és lideresa feminista camperola, defensora del medi ambient i forma part de la Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra ACVC-RAN i de la Coordinadora de Mujeres del Valle del río Cimitarra, a la regió del Magdalena Medio colombià. (+ info)
Actualment és promotora de la Ruta Interinstitucional de Prevenció i Protecció amb enfocament diferencial, una aposta camperola que té com a objectiu establir un protocol comunitari i eficaç d’abordatge enfront la violència cap a les dones. Alhora, pel que fa al seu lideratge ambiental de defensa dels drets de la terra destaca la seva participació en la Coordinadora Ambiental de la Zona de Reserva Campesina, en què impulsa estudis i diagnòstics comunitaris de la biodiversitat de la regió.
Com a conseqüència del seu lideratge feminista, pagès i ambiental, Cuéllar està permanentment exposada a amenaces, persecució i estigmatització, motiu pel qual actualment està a Barcelona en el marc del Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores de Drets Humans.

Els principals eixos de treball de Yenidia Cuéllar són:

Feminisme Camperol i Popular:
Amb l’objectiu d’erradicar la violència de gènere, el feminisme camperol i popular aposta per la generació i enfortiment de les eines de les lideresses comunitàries per a la promoció i participació política de les dones, l’economia de la cura, la justícia de gènere i la prevenció i protecció enfront de les diferents violències. Aquest impuls de les dones lideresses i pageses ha estat fonamental per a l’arribada de la primera dona negra i defensora ambiental a la vicepresidència del país, Francia Márquez. A través de la recent creació del Ministeri d’Igualtat i Equitat s’esperaria coadjuvar i afermar el rol de les dones en els processos de construcció de pau.

 

Defensa dels Drets Humans i el Medi Ambient:
Colòmbia és, després de Mèxic, el país del món amb el major nombre de persones defensores ambientals assassinades. La complexa situació a la regió del Magdalena Medio, zona de la qual prové la Yenidia Cuéllar, sorgeix principalment de les pressions dutes a terme per part del sector extractivista miner-energètic i per part dels grups armats que operen a la regió, segons fonts de Global Witness. Un dels mecanismes d’autoprotecció implementat per les organitzacions socials té per objectiu establir i enfortir estratègies de prevenció i protecció amb enfocament diferencial i territorial per a les dones i lideresses pageses davant les múltiples violències de les quals són víctimes.

 

Implementació de l’Acord de Pau:
El procés organitzatiu del qual forma part la Yenidia Cuéllar recolza la implementació de l’Acord de Pau signat el 2016, amb especial èmfasi en la reforma rural integral i el procés de substitució de cultius d’ús il·lícit, plasmats en els punts un i quart de l’Acord. El govern de Gustavo Petro ha mostrat un gran interès a generar noves estratègies enfront de la “política de drogues”, incloent-hi la substitució dels cultius de fulla de coca per projectes productius per a les comunitats. Colòmbia és el principal productor de fulla de coca del món, per la qual cosa, la implementació dels programes de substitució es contraposa als interessos de les organitzacions criminals que es lucren del narcotràfic. Per tant, el suport a la implementació de l’Acord de Pau, especialment el seu quart punt, genera una situació de permanent risc cap a les persones que el defensen.

Tindrem l’oportunitat de conèixer en primera persona la seva lluita rau en l’erradicació de les violències cap a les dones i en la custòdia del territori davant la indústria extractivista, que pretén explotar zones naturals pertanyents a comunitats camperoles.

El diàleg serà d’unes 2h en una finca a les afores de Bunyola. Et passarem l’enllaç per a arribar per email, quan rebem la teva inscripció.

Criatures entre 3 i 12 anys són benvingudes, però avisa’ns quan emplenis el formulari!

Després de l’activitat compartirem un pica pica informal.

Inscripcions aquí! 😉