Una proposta pràctica de construcció col·lectiva.
El projecte neix de la sensibilitat i experiència d’un grup de persones imaginant-se noves maneres de relacionar-se, transitar i transformar juntes en el context balear, però amb la mirada posada al canvi global.
Som un organisme viu: caminam a poc a poc.
La Utòpica és més que un projecte: és un espai i unes relacions a cuidar, que té la voluntat de construir-se a través d’un procés de revisió i gaudi permanent.
Si estàs alineada amb els principis que has trobat entre aquestes pàgines, podràs sentir més o menys a l’altura de l’estómac el potencial engrescador i transformador que La Utòpica pot suposar en l’àmbit ecosistèmic a les Illes. Nosaltres ho duim a flor de pell.
En aquest sentit, avui dia, molta gent se’ns apropa amb propostes de millora i col·laboracions a possibles projectes a desenvolupar a curt, mitjà i llarg termini.
En aquest punt, volem agrair tot el moviment que el projecte està generant, a la vegada que valorar els ritmes lents i la certesa que només apuntant a pocs —i bons— objectius, serem sostenibles en el temps i construirem una eina realment al servei dels col·lectius.
A més, per a nosaltres qualsevol proposta “cap a fora” ha de ser engendrada “des de dins”. Ens il·lusiona aquest plantejament, alhora que ens marca una prioritat clara a l’hora de reconquerir temps per a habilitar una transformació real i determinada.
Així, considerem que observar-se (nos), dubtar, travessar el silenci, la incomoditat, experimentar amb el nou, prendre confiança, etc., fins a encarnar noves maneres d’estar en el món, porten temps. Volem donar-nos l’oportunitat d’abordar aquests processos com a objectius indispensables i, de pas, anar teixint relacions justes per a totes.
Sociocràcia, noviolència, facilitació de processos grupals i cures col·lectives.
El conjunt d’aquests marcs teòrics ens motiva a concebre’ns com un organisme viu, amb intel·ligència col·lectiva pròpia, vulnerable, que abraça els conflictes i que flueix i es transforma amb l’esdevenir del que passa a l’interior i les relacions amb l’exterior.
Ens ajuda a concebre’ns finites, al servei de la nostra missió i a adoptar una orientació d’escolta i de disponibilitat per aprendre molt gustosa.
Un camí de compromís i autorevisió.
Tant en l’àbit dels cercles com a l’àmbit de les iniciatives que es vagin adherint, i tenint en compte els nostres principis, volem contagiar de bon rotllo a totes les persones que s’acostin a nosaltres.
L'alegria i el bon humor.
La fúria, la determinació, les injustícies, la resistència, la transformació, en definitiva, són compatibles amb l’alegria, el goig, la celebració conjunta i el bon humor. Si perdem això ho perdem tot de bon començament.
Cap als espais segurs i de convivència en la diversitat.
Tenim prevista la publicació del Fanzín del Bontracte Utòpic que ens ajudarà a plasmar no només què no volem als nostres espais de col·lectivitat, sinó que dibuixi i imagini quines són les formes de relació, reconeixement i tracte més il·lusionants per a nosaltres.
Mirada complexa dels eixos opressius.
Classe, origen, cultura, situació legal, estudis, edat, capacitats diverses, sexe, sexualitat, i etiquetes com foraster, migrant o guiri sovint es converteixen en categories que contribueixen a la segregació, no accés i/o expulsió social. Les treballem des d’una interseccional política per construir i practicar una convivència en diversitat.