S’Obrador

Coordinadores

Marta Terrassa

obrador.apaema@gmail.com

Tomeu Mesquida

comunicacio.apaema@gmail.com

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

APAEMA

S’Obrador és un espai col·lectiu de conserves i elaborats vegetals, és a dir, una cuina industrial on elaboram producte ecològic i local per tal d’evitar el malbaratament alimentari o donar un valor afegit a la producció ecolocal. Situat a les instal·lacions de la cooperativa Grup Fruits Secs, a Binissalem, està gestionat per APAEMA des de 2019. Transformam producte per als pagesos i pageses sòcies de l’entitat, amb les seves marques, i també posam a l’abast de tendes i consumidors productes amb marca pròpia “S’Obrador”.

Aquest espai té una voluntat transformadora. Volem impulsar el sector ecològic garantint uns preus accessibles per als consumidors, que dignifiquin la feina dels pagesos i pageses.

Ens encantaria rebre una mà en…

Poder incrementar vendes i no dependre de finançament extern.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

De moment encara tenim marge per poder donar servei a moltes més productores.

Com contribuim a la transició ecosocial?

La seva concepció des de l’inici és col·lectiva. En contra de la tendència individualista en qualsevol sector econòmic, S’Obrador només s’entén com un espai per mancomunar esforços, sabers i recursos pels qui habiten i treballen foravila.

El sector agrari a Mallorca té moltes dificultats per tenir una vida digna si només ven la producció sense transformar. Per això, el subsector que genera més moviment econòmic és els dels elaborats, com el vi, l’oli i les conserves.

Ara bé, moltes finques que produeixen seguint el model d’explotació familiar no tenen la possibilitat de complir amb tots els requisits per tal de poder elaborar per ells mateixos els seus productes. Per tota la burocràcia que requereix, el control constant, la inversió per adequar un espai, etc. Així, APAEMA, després de fer un sondeig als socis i confirmar aquesta necessitat va impulsar la creació d’un espai on els pagesos i pageses només haguessin de preocupar-se de dur el seu producte. La normativa actual és complexa i després d’uns anys de recerca i proves es van registrar més de 60 receptes compartides, tothom les pot usar i no són exclusives de cap empresa.

En resum: en vers d’incentivar la creació de molts petits obradors que posin en compromís l’estabilitat econòmica de moltes famílies l’associació en crea un el més potent possible amb 60 receptes compartides i on tothom hi té accés per evitar el malbaratament alimentari dels seus excedents i millorar les seves economies.

Estem connectades amb…

APAEMA, Cooperativa Fruits Secs, Mercat Social, Cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca, Supermercat Cooperatiu Terranostra, Cooperativa, Coanegra.

Ens agradaria estar connectades amb…

Categories

Salut grupal o col·lectiva