Plataforma contra els megacreuers

Coordinadores

Juan José Suárez

info@palmaxxi.com

Jaume Garau

jgarausalas@gmail.com

Info

Adreça

, , Palma, Mallorca,

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Plataforma contra els megacreuers

El 2019 es va crear la Plataforma contra els Megacreuers, que aglutina una trentena d’entitats veïnals, ecologistes i socials. La Plataforma ha reivindicat la necessitat d’establir límits al turisme de creuers a partir de criteris ecològics, econòmics i socials.

La primera gran inicicativa va ser el Manifest contra els Megacreuers, publicat l’estiu de 2019, que va recollir prop d’11.000 signatures. Poc després es va organitzar la Jornada “Limitar o morir d’èxit?”, amb convidats d’entitats com Transport & Environment, NABU o Ecologistes en Acció, i que va tenir ressò internacional.

Des de llavors ençà, les reivinidicacions han continuat. A 2022, el Govern ha anunciat un acord amb les navilieres, que des de la Plataforma valoram com insuficient, ja que la regulació no s’ha fet a partir de criteris ecològics, econòmics i socials ni compta amb cap estudi independent que ho avali. Així que la Plataforma continua amb les seves reivindicacions amb la mateixa força.

Una de les iniciatives a impulsar en l’actualitat és d’una xarxa de sensors de contaminació autogestionada, per tal de comptar amb dades independents.

Ens encantaria rebre una mà en…

A la primavera de 2022 s'ha fet una campanya de micromecenatge que ha comptat amb aportacions de quasi 100 persones. En aquest sentit, ens dóna una certa estabilitat per a gestionar el moviment. Ja que es tracta d'una plataforma amb una certa projecció en el temps, la participació activa i continuada del conjunt de les entitats és un aspecte a impulsar.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

La plataforma està oberta a l'adhesió de noves entitats amb reivindicacions comunes.

Com contribuim a la transició ecosocial?

La Plataforma contra els Megacreuers persegueix els principis bàsics de justícial social, econòmica i ambiental. El creixement continuat i ilimitat en l’arribada de creuers està generant tota una sèrie d’impactes negatius que es manifesten a la vida quotidiana. Les emissions de gasos contaminants, de gasos d’efecte hivernacle, la massificació turística, la generació de residus, l’ús d’energia… Tenen repercussions en la salut pública, en la conservació del medi marí, en el canvi climàtic, en el teixit comercial, en el desenvolupament de la vida de barri especialment al centre històric de Palma, en la precarització laboral, en l’augment dels preus de lloguer dels locals comercials, en la turistificació de la ciutat…
Per aquestes i altres raons, es planteja una transició cap a una activitat econòmica que respecti la ciutadania i l’entorn.

Estem connectades amb…

Estam en connexió amb una trentena d'entitats socials de Mallorca, especialment de Palma. També hi ha una vinculació amb altres moviments de l'Estat, com les xarxes de Barcelona i València. A l'àmbit internacional, tenim relació amb entitats com NABU.

Ens agradaria estar connectades amb…

Amb altres moviments d'àmbit internacional. Ara que impulsam la xarxa de sensors de contaminació, ens agradaria connectar amb altres iniciatives similars.

Salut grupal o col·lectiva