MedGardens

Coordinadores

José Escaño Roepstorff

jose@medgardens.org

Info

656310493

10-17h

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Fundación Cleanwave

Les comunitats d’algues i fanerògames marines són essencials per al benestar de les comunitats costaneres, ja que ofereixen aigües clares i plenes de vida, essencials per a un turisme sostenible. També són hàbitats clau per sostenir la pesca, que actuen com a embornals de carboni i com a barrera protectora contra els impactes del canvi climàtic, com l’erosió costanera causada per les tempestes. Malauradament, corren un greu risc de degradació a causa de l’activitat humana i aquí es troba el nostre repte.

Per això proposem trasplantar o reforçar les comunitats d’algues i praderies marines en petites parcel·les de fons marins costaners i poc profunds. Aquests espais es converteixen en laboratoris socials i ambientals on convergeixen ciutadans i ciència, construint les capacitats marines de les persones i permetent la seva participació en la ciència ciutadana. Quan els boscos submarins es regeneren, creen nous hàbitats on poden prosperar altres espècies d’animals i plantes, contribuint a la regeneració de la biodiversitat i optimitzant, així, la productivitat en termes de beneficis per a la societat.

MedGardens és una finestra a la mar, al que pot ser.

El nostre propòsit és regenerar boscos submarins mediterranis poc profunds.
La nostra missió és la restauració marina impulsada per la comunitat i generació de coneixement obert.
La nostra visió és restablir per al 2030 els hàbitats submarins mediterranis de poca profunditat necessaris perquè prosperi la biodiversitat, mitigant els impactes del canvi climàtic.

La conservació és sempre millor que la restauració, sobretot per espècies de creixement lent com la Posidònia oceànica. Però en hàbitats ja degradats la regeneració és la solució adequada al combinar accions de restauració seguides d’un esforç continuat en la seva conservació.

Ens encantaria rebre una mà en…

Participació, clima grupal, motivació, gestió de conflictes, visió comuna.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

En relacó a la plantilla: Tenim l'equip necessari per operacions però el voluntariat hauria de menester una encarregada per coordinació. Voluntariat: No tenim els recursos necessaris per atendre a les més de 80 voluntàries ja inscrites.

Com contribuim a la transició ecosocial?

Les persones, les empreses i les administracions públiques comparteixen la responsabilitat de regenerar els boscos subaquàtics i restablir-ne l’estat per al 2030, si volem evitar el col·lapse socioeconòmic. La Dècada de les Ciències de l’Oceà per al Desenvolupament Sostenible estableix el marc ideal per a començar a treballar. MedGardens és una oportunitat per a solucionar el que hem trencat, i l’esperança que podem. Una oportunitat per a fomentar l’economia blava i el turisme regeneratiu, preservar els embornals de carboni i mitigar la pèrdua de biodiversitat marina mitjançant la cooperació.

La nostra aportació a la transició ecosocial la dividim en els següents àmbits:

Ciències Marines: La investigació científica és la base de MedGardens. Totes les activitats estan supervisades pel nostre equip científic, en col·laboració amb altres entitats experimentades i persones capacitades.

Comunitat: Gestió col·laborativa i custòdia de zones costaneres poc profundes seleccionades. Un model d’autogestió que permet una expansió assequible de la xarxa de MedGardens, contribuint al desenvolupament sostenible.

Educació: Dins del nostre programa educatiu, MedGardens transfereix la seva atenció en el valor del nostre patrimoni marí, connectant a les persones amb la natura mitjançant eines educatives eco-emocionals.

Ciència Ciutadana: Els turistes i locals poden participar en operacions de ciències marines MedGardens, en col·laboració amb centres de busseig locals i la plataforma ObservadoresdelMar.es. Una gran oportunitat per a generar un catàleg d’experiències ecoturístiques innovadores i estimular l’economia blava.

Medi Ambient: Al voltant de cada MedGarden es creen una sèrie d’activitats dedicades a la protecció del medi marí, com per exemple la neteja de platges i fons marins, les quals estan integrades en un programa educatiu de sensibilització. També s’instal·len fonts d’aigua per part de Cleanwave.org, les quals permeten als ciutadans i visitants omplir les seves ampolles d’aigua sostenibles i evitar així la contaminació per plàstic d’un sol ús.

Estem connectades amb…

Pràcticament, totes les entitats i col·lectius de conservació i regeneració marina a escala autonòmica i moltes estatals i internacionals també com Mallorca Biosphere Tours, Operation Crayweed, Mare, UNSW Sydney, Arrels Marines, United Nations Decade on Ecosystem Restoration, Sea Watchers, OBSAM o Nocticula entre altres.

Ens agradaria estar connectades amb…

Totes les iniciatives de regeneració social i natural.
Protocol d'acolliment

Salut grupal o col·lectiva