Combatem la violència institucional – Runa Blanca mCoop

Coordinadores

San Batle Cladera

info@runablanca.org

Núria Martínez Company

info@runablanca.org

Info

649103323

09:00 a 15:00

Adreça

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Runa Blanca microcoop.

Som una microcooperativa de dues dones que, entre altres experiències vitals vàrem estudiar educació social. Al llarg de la nostra trajectòria laboral hem verbalitzat una incomoditat tensa i sostinguda en el temps que ens ha fet dir, Ja hi ha prou!  Ens hem cansat de veure com les relacions interpersonals dintre del nostre sector estan viciades per uns intercanvis desiguals, utilitaristes i despersonalitzats. Aquesta és l’empenta que ens ha motivat a convertir el nostre lloc de feina en el nostre espai de militància. Posem tots els nostres coneixements i també el nostre cos per oferir alternatives que permetin una pràctica professional crítica.

Les nostres activitats estan centrades en la recerca, la formació i l’acompanyament a equips i entitats per transitar a altres models d’atenció. Ens constituïm amb la idea ferma de lluitar contra les violències institucionals i formar als professionals des d’una perspectiva crítica per aconseguir una transformació social que camini cap a l’emancipació i la col·lectivització de les persones estigmatitzades que transiten pels serveis d’atenció social.

 

Ens encantaria rebre una mà en…

Actualment, la nostra vulnerabilitat rau en la joventut del projecte i en les resistències externes dels nostres clients a fer exercicis d'autocrítica. Ens trobem en fase de donar a conèixer el projecte, de generar confiança. Dintre d'aquest context, optar a un salari digne a través d'un treball fet des de la coherència amb els nostres valors és la nostra principal preocupació.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

Ara per ara no podem acollir a més persones treballadores per motius econòmics. Encara i així hi ha persones que participen de forma voluntària formant-se i fent arribar la nostra mirada dintre de l'àmbit social. En els següents dos anys tenim previsió de créixer ampliant sòcies.

Com contribuim a la transició ecosocial?

Les nostres formacions parteixen del respecte profund a la vida en totes les seves expressions. Anem al més profund per trobar allò que ens uneix com a éssers iguals enfront d’una societat capitalista que ens divideix, etiqueta i jerarquitza. Per tant, contribuïm a través de la conscienciació de classe de les persones usuàries dels serveis, la politització dels malestars i la col·lectivització com a eina de lluita social contra les injustícies burocràtiques i estructurals del sistema capitalista.
Per als equips d’atenció directa obrim espais de reflexió i aprenentatge centrats en l’anàlisi de la pràctica professional per poder transformar el seu entorn laboral immediat i les relacions que es generen entre companyes i amb les persones ateses. En moltes ocasions passa també per reconèixer-se com a subjecte opressor del sistema, com a controlador o controladora social i canal de transmissió de violències. Un exercici que genera sensació de caiguda i obri una etapa d’assumpció seguida del dol.
Acompanyem a les professionals a aquesta desconstrucció del rol professional per possibilitar altres formes de relació més sinceres, horitzontals, respectuoses i catalitzadores. Creiem que la transformació social comença des de la relació tu a tu i és justament aquí a on resideix el nostre marge per fer front a les violències capitalistes, la burocràcia i els estigmes.

Estem connectades amb…

Estem connectades al territori Balear amb: UCTAIB, Mercat Social, Coop57, Ecotransformers, Bauma, Circula Cultura, Femeducació i la UIB. Estem connectades a Catalunya amb: Ilabso i Abilis.

Ens agradaria estar connectades amb…

Protocol d'acolliment

Salut grupal o col·lectiva