novembre 2023
[JORNADA] Utopies, Col·lapse i Emancipació: Imaginaris per sobreviure a la crisi ecosocial
Hora
novembre 9, 2023 5:00 pm - 9:00 pm
Lloc
Ca n'Oleo
Organitzador
Informació
Els darrers anys assistim tant a un agreujament de les conseqüències de la crisi ecosocial com a la proliferació de discursos catastrofistes i productes culturals distòpics. Front als escenaris de col·lapse
Informació
Els darrers anys assistim tant a un agreujament de les conseqüències de la crisi ecosocial com a la proliferació de discursos catastrofistes i productes culturals distòpics.
Front als escenaris de col·lapse que colonitzen la nostra imaginació, la present jornada ens convidarà a replantejar de quines formes pensam i imaginam societats futures a partir dels conflictes i lluites locals, per tal de prefigurar les utopies de demà i els projectes d’avui.En la jornada es pretén il·lustrar possibles línies d’acció per afrontar la crisi ecosocial de forma col·lectiva i autònoma. Fem una convida explícita a aquells col·lectius, associacions i moviments socials que d’alguna forma treballen per a la transformació social a Mallorca i arreu del món.
Explorarem diferents visions i pràctiques del concepte d’utopia amb dues conferències vinculades entre sí de part de dues persones referents en la qüestió:
– 17 h. Ponència i debat: Per què és més fàcil imaginar la fi del món que un món millor?, amb Julia Ramírez Blanco, autora de 15M. El tiempo de las plazas i Utopías artísticas de revuelta. Presentació: Margalida Ramis, activista ecofeminista i portaveu del GOB.
– 18:45h. Descans
– 19h. Ponència i debat: Decreixement comunalista en temps de col·lapse, amb Adrián Almazán, autor d’Ecosocialismo descalzo i Técnica y tecnología. Cómo conversar con un tecnolófilo. Presentació: Gonzalo Manzano, físic i membre de la revista Nosaltres.
Les conferències també comptarem amb un espai de participació dinàmica del públic assistent.
Ponents
– Julia Ramírez Blanco. Historiadora, crítica d’art i investigadora. Ha realitzat recerques sobre la iconografia política dels moviments socials centrant-se en l’ecologisme britànic d’acció directa dels anys noranta i en el moviment 15M. També ha escrit sobre les relacions entre art contemporani i utopia, i sobre la història dels col·lectius artístics. La seva recerca, expressada en diversos llibres i articles, emmarca la utopia com la columna vertebral de la política. El seu treball entén els elements performatius, simbòlics i visuals com un espai privilegiat en el qual es desenvolupa el discurs utòpic.
– Adrián Almazán. Físic doctorat en Filosofia. Investigador postdoctoral en diversos grups de recerca sobre ecologia política, canvi climàtic i justícia social. Militant d’Ecologistes en Acció i del col·lectiu La Torna, entre d’altres. És autor o coautor de diversos llibres i publicacions entorn de la reflexió ecosocial i les humanitats ecològiques.
Difoneu entre els vostres contactes!
Salut i lluita!