Inscripcions obertes! FOP: El conflicte de l’accés a l’habitatge a Ciutat. (8 nov)

26/08/24

Hola! Com estàs? Tenim novetats!

Després de les mobilitzacions d’aquest estiu 2024, creiem que ha arribat el moment de seure’ns a escoltar-nos de manera constructiva i empàtica. Divendres 8 de novembre, al rebedor de la Seu Institucional de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears, entrada pel camí de l’Escullera, a les 17.00h, tens una cita: El Fòrum Obert de Processos al voltant de l’accés a l’habitatge a Ciutat, en col·laboració amb Open House Palma.

La gentrificació, a conseqüència del model de desenvolupament i turisme global, ha aconseguit el seu moment àlgid en països com Espanya, Grècia, Croàcia, Itàlia, el Perú o Holanda. Expulsa, alhora que provoca la mobilitat forçosa, l’amuntegament o la precarietat de centenars de milers d’habitants. Configura un escenari on és impossible habitar una relació justa en l’accés a l’habitatge, i amb això, a una llar estable. Un model que va començar afectat principalment a les zones urbanes i litorals, i que avui s’estén a cada racó de les nostres illes.

Sin titulo

Davant aquest fet, estem convençudes que un diàleg social cuidat no és únicament una via ineludible, sinó també la més segura, amable i eficaç, cap a la construcció participada de solucions estratègiques, especialment per a aconseguir una convivència que afavoreixi la sostenibilitat ecològica i la justícia social a llarg termini.
En aquest sentit, sota el nostre prisma, paradigmes com la democràcia directa, profunda i deliberativa, més enllà de la “participació ciutadana”, han de poder anar calant en l’imaginari col·lectiu per a la *co-gestió dels grans reptes ecosocials que afrontem.

És des d’aquí on La Utòpica, juntament amb Open House Palma, ens hem posat el repte de generar un Fòrum Obert Orientat a Processos (FOP). Però…En què es diferencia aquest fòrum d’altres formats? Podríem resumir-ho en quatre punts!

  1. És una trobada facilitada. L’espai estarà sostingut per 3 persones professionals en facilitació de grups: un conjunt de metodologies, tècniques i habilitats, que pretén garantir l’eficiència del diàleg, especialment la inclusivitat i l’escolta activa de tots els agents.
  2. És una trobada preparada amb cura. És un espai on, de manera prèvia, s’ha invertit esforç a garantir la participació i la representació diversa de tots els rols implicats en el conflicte. També és un espai adaptat a les necessitats diverses de les persones assistents.
  3. És regalar-nos un temps suficient. En la mesura del possible, és una trobada monogràfica, en el qual es pretén donar un temps de qualitat a un conflicte que sol abordar-se de manera parcial i insuficient en termes de temps.
  4. És aprendre, per a avançar. Si bé no existeix un “següent pas” predefinit, de manera posterior a la trobada es recollirà tant el feedback en l’àmbit formal i metodològic, com les propostes d’articulació d’iniciatives impulsades per les persones participants.

Tothom és benvingut a aquesta trobada, que serà més ric i valuós quanta més diversitat de veus i vivències siguem capaces de convocar: Treballadors/as i ex-treballadores de l’administració, càrrecs públics, agents immobiliaris, tercer sector turístic, patronals, propietàries, inquilines, afectades, sindicats, etc. Una oportunitat necessària en un moment únic, de transició cap a altres escenaris possibles, regeneratius i equilibrats.

Agenda aproximada: 
17.00h a 17.30h – Benvinguda i introducció a la trobada. Presentacions.
17.30h a 18.00h – Dinàmica: Rols, rangs i privilegis. Trencaglaç.
18.00h a 20.00h – Fòrum Obert i facilitació gràfica. Diàleg per grups i en plenària.
20.00h a 20.30h – Collita de facilitació gràfica, propostes i tancament.

L’aforament està limitat a 100 persones. Sembla molt, però creiem que s’omplirà prest, pel qual, et recomanam que si tens al cap venir t’inscriguis com més aviat millor. També et demanam que, si per qualsevol cas no pots assistir, siguis responsable amb la teva cancel·lació amb antelació suficient.

Per a qualsevol pregunta podeu escriure a hola@lautopica.org o escriure/cridar al número +34 662 587 687, on tractarem d’atendre els teus dubtes amb relació al Foro. Faciliten l’espai Atuk iturregui, Manu Moreno y Alba Serrat, amb el suport del cercle de coordinació de la Utòpica.

Vos recomanam dur aigua, quadern i boli per prendre notes. La teva veu és necessària. T’esperem!

 

Cap a la inscripció!