Voluntariat a La Trapa – GOB Mallorca

Coordinadores

Mar Muñoz

coordinacio@gobmallorca.com

Damià Gomis

trapa@gobmallorca.com

Info

971 496060

10h a 14h els dies laborables

Adreça

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Grup Balear d'Ornitologia i defensa de la naturalesa (GOB)

La Trapa és una finca de muntanya de 81 hectàrees situada al sud-oest de la Serra de Tramuntana, al terme municipal d’Andratx, a Mallorca, i just enfront de l’illa de Sa Dragonera. Va ser adquirida al 1980 pel GOB gràcies al suport popular, institucional i d’entitats amb l’objectiu de preservar-la i conservar els seus valors amenaçats per un projecte de parcel·lació i urbanització. Actualment, de la mà del GOB, i gràcies a la col·laboració altruista de nombrosos grups de voluntaris, que col·laboren en les seves tasques de gestió i conservació, la Trapa s’ha consolidat com una gran eina per promoure l’excursionisme, la recerca científica, l’educació ambiental i la conservació de la natura.

Ens encantaria rebre una mà en…

Recursos humans: la Trapa té un treballador a temps parcial que és del tot insuficient per a la feina que duu just mantenir la finca. Per a les tasques de reconstrucció de les cases i altres feines es necessita del voluntariat per dur-les a terme. El primer diumenge de cada mes s'organitza una jornada de voluntariat oberta, a la qual solen respondre entre 10 i 30 persones aproximadament. Finançament: la reconstrucció de les cases i el manteniment de la finca passa inevitablement per la compra d'alguns materials i eines. El GOB por aportar una part, que es treu de les quotes dels socis, però algunes tasques no avancen per manca de recursos.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

Sempre estam oberts a acollir nous voluntaris. Venir a una de les jornades mensuals no implica cap compromís de venir cada mes.

Com contribuim a la transició ecosocial?

Tan les tècniques de reconstrucció de les cases de La Trapa com les tècniques agrícoles que es practiquen a la finca segueixen uns requeriments ambientals molt estrictes. Pel que fa a les tècniques de construcció, només s’empren materials tradicionals (posidònia com aïllant, calç, enlloc de ciment,…) i es minimitza al màxim l’ús de productes químics. La fusta és gairebé tota reciclada, i l’electricitat que s’empra és generada a la mateixa finca amb plaques fotovoltaiques. El transport de materials es fa inevitablement amb vehicles de combustió.
Pel que fa a la part agrícola, no s’empra cap pesticida, i s’intenta diversificar l’ecosistema mitjançant la diversitat i complementarietat dels cultius i la cura de ruscs d’abelles. En la mesura del possible, quan es compren queviures aquests són de km-0, de comerç just i/o d’agricultura ecològica.
Finalment, dir que en temes organitzatius la comissió de la Trapa del GOB funciona com un projecte totalment col·lectiu i comunitari.

Estem connectades amb…

Estam connectades amb distintes entitats a través de l'educació ambiental, amb associacions agrícoles de productors ecològics (APAEMA) amb productors de varietats locals (AVL).

Ens agradaria estar connectades amb…

Protocol d'acolliment

Salut grupal o col·lectiva