Grup de Transició Ecosocial (Can Bum)

Coordinadores

Marina Llobera Vicens

marina.llobera@gmail.com

Ignasi Cifre Font

cifont94@gmail.com

Info

666703342

9h-17h

Adreça

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Can Bum Espai Social

Dins Can Bum Espai Social tenim un local on de forma autoorganitzada es duen a terme activitats obertes a totes les sòcies i també a les no sòcies. Totes les sòcies formam part d’un o diversos grups d’interès. La iniciativa que presentem en aquest context és la del Grup de Transició Ecosocial, que va néixer a mitjan 2021. Consisteix en la participació activa d’una dotzena de persones, i participació puntual en les activitats de molta més gent. Tot i que durant l’estiu es perd una mica l’activitat, la resta de l’any s’organitzen trobades de les sòcies més actives per tractar àmbits relacionats amb el decreixement, els efectes locals del canvi climàtic, la relocalització de l’economia, la mobilitat urbana i interurbana al municipi, la gentrificació, l’agricultura regenerativa, etc. A banda de les trobades, també se’n van succeint activitats més concretes com la projecció de documentals, presentacions de llibres, un ronda de microxerrades sobre l’alimentació que sana les persones i el territori, etc. Més enllà de les activitats i dinàmiques que es generen portes endins, també hi ha una voluntat de cooperació amb altres entitats locals com Cap de fibló o Arrels Marines, per la qual cosa puntualment s’han organitzat petites accions i reivindicacions socials com una bicicletada que s’organitzà al municipi.

Ens encantaria rebre una mà en…

La necessitat principal és en el clima grupal i la participació, ja que tant el grup de Transició Ecosocial com Can Bum el conformen moltes sòcies que dediquen el temps que poden a l'espai social, però no hi ha cap sòcia que hi tengui una dedicació remunerada per l'associació. Així, el bon funcionament i les activitats que s'organitzen depenen únicament i de manera exclusiva de la voluntat de cada persona sòcia de dedicar el seu temps lliure a la comunitat, per la qual cosa en determinats moments de l'any hi ha manca de comunicació i promoció de les activitats, i per tant, es pot perdre temporalment la motivació del projecte.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

En qualsevol moment s'acullen noves sòcies i participants tant al grup de Transició Ecosocial com a l'Espai Social. L'objectiu és sumar sempre noves participants per arribar a tenir sempre més activitats i més diversitat dins el mateix grup, per la qual cosa l'arribada de noves participants és sempre motiu de celebració. Tot i que en l'any anterior no s'ha fet, una de les prioritats d'aquest any és dur a terme una campanya de comunicació per arribar a tenir un major volum de persones sòcies.

Com contribuim a la transició ecosocial?

La vocació tant del Grup de Transició Ecosocial com de Can Bum Espai Social és crear lligams dins la comunitat sense dependre d’òrgans o entitats superiors. Així, es treballa l’autogestió del local (rotació de torns d’obertura i de neteja), cada sòcia pot proposar, organitzar i dur a terme activitats no lúdiques sempre que vagin en acord amb els estatuts de l’associació, l’electricitat està contractada amb Som Energia, l’internet amb una empresa del municipi, etc. Es promou recuperar els sabers tradicionals a partir de xerrades d’agricultura, tallers d’artesania, i tallers de cuina, es promouen les cures col·lectives a través de sessions de ioga per infants i adults, es promou la cultura a través d’exposicions de fotografia, presentacions de llibres d’escriptores locals, sessions d’improvisació de teatre, es promou la integració de persones que han migrat al nostre territori amb classes de català, es promou l’agricultura local i el producte de temporada a través d’un grup de consum i una paradeta de comerç just, i es promou la reducció del consum a partir de jornades d’intercanvi de roba per a infants i un espai on pots deixar objectes que ja no utilitzes. És difícil d’explicar les formes de contribució perquè no hi ha una activitat central sinó que Can Bum representa una gran diversitat de petites activitats i iniciatives que totes elles van sumant per tenir una comunitat més entrellaçada i sobretot més resilient.

Estem connectades amb…

Estam connectades majoritàriament amb entitats locals (Arrels Marines, Cap de fibló) i amb algunes organitzacions illenques, com puguin ser el GOB, l'Associació de Varietats Locals, APAEMA, S'altra Senalla...

Ens agradaria estar connectades amb…

Altres espais socials de l'illa de Mallorca, per veure com funcionen, com s'organitzen, i sobretot compartir dificultats i victòries per tal de créixer juntes.
Protocol d'acolliment
Protocol d'agressions sexistes

Salut grupal o col·lectiva