T’imagines una trobada residencial de 3 dies per a persones que estan canviant o volen canviar el món de dalt a baix?
T’imagines un espai divers i facilitat, on compartir estratègies de cures i resistència per a transformar les opressions del capitalisme, el patriarcat i les diferents formes de colonialisme?
Et ve de gust embarcar-te en un viatge al futur, on entrenar les teves capacitats relacionals i creatives en clau col·lectiva?
Ja és aquí! Ja ha arribat! Ens alegra el cor presentar-vos la ESTIMU: L’Escola de Transició i Imaginaris Utòpics que celebrarem els dies 3,4 i 5 de novembre 2023 en format residencial-obert a les Cases de Binicanella, a Mallorca.
Amb ànim de continuar teixint xarxes cada vegada més còmplices entre totes les companyes que caminem en l’una o l’altra capa de la ceba de la transició ecosocial a les illes, i amb ànim d’obrir espais per a la politització amables i acurats, ens hem volgut regalar un cap de setmana ple de coses bones, en tots els sentits.
Segons el destil·lat en les indagacions i converses generades en els diferents espais fins avui, el diagnòstic és clar: ens fa falta passar molt més temps de qualitat plegades. I quan diem “ens”, ens estam referint no únicament a les persones darrere de les més de 70 iniciatives adscrites al mapa utòpic, sinó al teixit activista de les 4 illes i a totes les persones que estan accionant en col·lectiu cap a la transició ecosocial des de molt diferents fronts: cooperatives, ateneus, associacions, ecosistema de l’economia social i solidària, moviments socials, ONGDs, defensores, conservacionistes, organitzacions d’acompanyament a la diversitat o la discapacitat, projectes de contra-info, agroecologia, agents que fan incidència política, etc.
Els reptes en relació a la massificació i tensió turística, la sobirania alimentària, la regeneració ecològica, la precarietat laboral, la profunda crisi residencial, la degradació dels ecosistemes, el consum de territori i del paisatge per a donar cabuda a megaparcs fotovoltaics, la sobre-urbanització, la plastificació de la nostra mar, etc., ens interpel·len per a transcendir els imaginaris del “estat del benestar” o de “la panacea turística”. Des dels malestars i les conseqüències que sofrim pel consum de luxe d’uns pocs, necessitem caminar cap a altres alternatives possibles en les quals, segur, augmentar les connexions còmplices serà, a més d’estratègic, ineludible, en una transició ecosocial justa i escalable. Som conscients, per tant, que necessitarem exercitar la nostra capacitat creativa i relacional per a aconseguir renovades estratègies i visions més enllà de caducs paradigmes i que en aquest sentit, a nivell comunitari, ens queda camí per recórrer.
La colonització dels imaginaris, juntament amb el segrest dels temps de qualitat, són dues armes de sobres conegudes de les corporacions darrere de l’agenda globalitzadora, capitalista i patriarcal. Per això, apostem més que mai per entrenar la mirada utòpica. L’ESTIMU, és un intent més que facilitam des de La Utòpica per a la reflexió col·lectiva emancipadora i la construcció d’una visió compartida, que ens ajudi a imaginar i, per tant, a co-crear una vida en comunitat plena i co-responsable amb el Sud Global, aquí a les illes. Una vida nodrida de relacions que valguin la pena ser habitades, amb nosaltres mateixes i amb els nostres entorns.
Per aquest motiu, hem volgut ajuntar-nos al voltant de qüestions clau, estratègiques, a tenir en compte en qualsevol tipus de “front”: l’acció directa noviolenta, la facilitació, la governança, l’economia social i solidària, la mirada feminista i decolonial, l’expressió artística o el joc. En aquesta edició, a més, farem transversals altres aspectes com l’apreciació cultural, la celebració col·lectiva i la promoció i defensa de la nostra llengua i tradició.
Des d’aquest desig, neix l’ESTIMU. Una porta d’entrada i viatge on hi cabem totes. T’hem convençut?
A continuació, vos presentam el programa. Qualsevol canvi anirem actualitzant-lo aquí mateix.
DIVENDRES 3 DE NOVEMBRE
16.30h – 17.30h: Benvinguda i logística
17.30h – 20.45: “Amb Amor i fúria” Taller d’acció directa noviolenta (Nate Rugh/Scientist Rebellion)
Llegir més
20.45h – 21.15h: Descans i preparació del sopar
21.15h – 22.00h: Sopar col·lectiu (Servei d’àpats Ecoteca-Apaema)
22.00h – 22.45h: Presentació de l’ESTIMU
22.45h – 23.30h: Cercle de Paraula (i el que sorgeixi 😉 )
DISSABTE 4 DE NOVEMBRE
8.30h – 9.15h: “Despertam els cossos” Taller de Ioga (Champa)
9.15h – 10.15h: Berenar autogestionat.
10.15h – 12.00h: “Cuidam les relacions grupals” Taller de facilitació i sociocracia (Joan Rigo-La Utòpica Mallorca)
Leer más
11.45h – 12.15h: Descans
12.15h – 14.00h: “Ens arrelam” Taller de re-connexió amb la Mar i les nostres Arrels (Xesca Reynés i Gigi Torras/Arrels Marines)
Leer más
14.00h – 16.00h Dinar col·lectiu i sobretaula
16.00h – 17.00h “Ens activam” Actuació de batucada feminista (per FemSo)
17.00h – 18.45h: “Aterram la transició ecosocial” Reflexions al voltant de la perspectiva de classe i l’ESS (Arena Petit/Bauma Coop.)
Leer más
18.45h – 19.00h: Descans
19.00h – 20.45h: “Aprenem a posicionar-nos” Taller de feminismes decolonials i interseccionalitat (Gloria Ogando/Projectes comuns)
Leer más
20.45h – 21.15h: Descans i preparació del sopar
21.15h – 22.00h: Sopar col·lectiu (Servei d’àpats Ecoteca-Apaema)
22.00h – endavant: Concert-taller de ball folk amb Madame Gató (Taquilla inversa)
DIUMENGE 5 DE NOVEMBRE
8.30h – 9.15h: “Despertam els cossos ” Taller de cos i moviment(Radesh Fernández/Cuerpo Plural)
9.15h – 10.15h: Berenar autogestionat
10.15h – 12.00h: “Ens regeneram” Taller d’ecología profunda y artivisme(Bárbara Di Giacinto/La Utòpica Eivissa)
Leer más
12.00h – 12.30h: Descans
12.30h – 14.00h: “Imaginam utopies: escenaris de futur (primera part)” Taller de joc i indagació col·lectiva (Atuk Iturregui/Elena de la Rubia la Utòpica Mallorca)
Leer más
14.00h – 16.00h Dinar col·lectiu i sobretaula
16.00h – 18.00h: “Teixim visions compartides: escenaris de futur (segona part) Taller de joc i indagació col·lectiva (Atuk Iturregui/Elena de la Rubia la Utòpica Mallorca)
18.00h – 18.30h: “ Agraïm i ens acomiadam” Dinàmica de tancament i cercle de sentirs
Si ho necessites, se t’emetrà un certificat d’assistència per les formacions realitzades.
Encara tens dubtes? No ens ho creiem! Per això, a continuació, et convidem que emplenis el formulari d’inscripció, que estarà obert fins al diumenge 22 d’octubre. Totes les activitats i formacions són obertes, gratuïtes i d’accés lliure, gràcies al suport de la Direcció General de Cooperació i Immigració. No obstant això, et recomanam que per a passar més temps juntes, aprofitis i t’inscriguis en el format residencial (formacions + menjades + allotjament), limitat, de moment a 60 places.
Les cancel·lacions i canvis només estan permesos fins al dia 27 d’octubre.
Com veureu a continuació, per a la reserva de l’allotjament i els menjars, hem tractat de donar totes les opcions possibles, deixant els preus pràcticament a preu de cost. L’espai seran les Cases de Binicanella (en llitera en habitació compartida) i el servei d’àpats de menjars i sopars ens l’oferiran Marta i Rafa de la Ecoteca-Apaema. Les dues, casa i servei d’àpats, han fet un esforç que agraïm i celebrem per a ajustar els preus. Des d’Ecoteca-Apaema ens han ofert un menú vegetarià, amb opció vegana, subjecte a disponibilitat de temporada -adaptable a intoleràncies i al·lergògens-.
Els berenars seran “autogestionats”, tot i que des de l’organització servirem cafè, llet vegetal i alguna coseta més. Tenim Bunyola o en Palmanyola, a menys de 15 minuts en bici (5 minuts amb cotxe) des de Binicanella. El menjar en “táper” o carmanyola és més que benvingut en qualsevol moment del cap de setmana. Més encara, les coses per a compartir. 😉
Ho sabem… el menú era una cosa important per a tu… i ho hem clavat! A què esperes?