Sabem que entre totes, podem millorar. Això no obstant, fins aquí, no sabem fer-ho millor, però tenim el convenciment i la determinació de continuar aprenent en clau col·lectiva.
Des de La Utòpica patim i som conscients de les ferides que el meló de la llengua genera. Amb aquesta proposta, volem contribuir a col·lectivitzar els malestars al voltant del que percebem com un conflicte viu, insuficientment atès en clau comunitària. Consideram estratègic abordar-ho amb cura per a caminar cap a una cultura de bontracte en els espais de transformació ecosocial, militàncies i activismes a les illes i cap a la unitat popular.
En tots els nostres espais de coordinació i gaudi interns, tractam de fer ús i promoure de manera activa l’ús del català, amb les seves variants mallorquina, eivissenca o menorquina. Per gust, per herència, per amor, per convenciment polític o una barreja. Tenim de tot. Cuidar això, és un acord explícit de grup.
De portes enfora, a la pràctica majoria d’espais que hem organitzat en el darrer any, especialment a l’Escola de Transició i Imaginaris Utòpics (ESTIMU) i al darrer taller de Noviolència amb les Vesines des Mercadal, hem recollit els malestars que genera el fet de presentar i promoure el català com a llegua vehicular. Fins aquí, tenim una intuïció doble. Per una part, entenem que aquest conflicte amaga una ferida de convivència més profunda que cal ser atesa, i, per altra, que si ho fem amb cura, contribuirem a teixir complicitats col·lectives amb un ressò assegurat en l’àmbit individual, organitzacional i sistèmic.
La nostra proposta, com a primera passa, és oferir les habilitats i experiència cultivades en la facilitació de processos grupals i de generació d’espais inclusius, mitjançant la celebració d’un espai d’escolta profunda, en format de Fòrum obert Orientat a Processos (FOP). Es tracta d’un espai on s’intenta que totes les veus siguin escoltades, on es puguin observar millor les polaritzacions i, en definitiva, on es deixa que el conflicte es desplegui, en un medi controlat i cuidat, amb temps suficient. Aquesta dinàmica treballa des de la creença que abraçar el conflicte és la millor (i única) porta d’entrada cap al “següent punt evolutiu” d’un grup, aprofundint en l’energia i la informació del missatge que està inconscient al “camp grupal”, alliberant bloquejos i activant processos d’evolució conscient i consensuada.
Així mateix, volem cuidar les expectatives: des de La Utòpica, no disposam d’una gran experiència en la gestió d’aquest tipus d’espais. No obstant això, sí que tenim el ferm convenciment que l’aprenentatge és dialèctic amb la nostra pràctica comunitària i política, i és per això que volem convidar-te a deixar-te anar i a dur la teva presència, bon humor i capacitat de diàleg a un espai que fa temps que t’espera.
Amb amor i rebel·lia, vos hi esperam!
Atuk Iturregui.
Facilitador de l’espai i part del cercle de coordinació de La Utòpica