Escola de Transició i Imaginaris Utòpics: programa i inscripcions

5/09/23

T’imagines una trobada residencial de 3 dies per a persones que estan canviant o volen canviar el món de dalt a baix?
T’imagines un espai divers i facilitat, on compartir estratègies de cures i resistència per a transformar les opressions del capitalisme, el patriarcat i les diferents formes de colonialisme?
Et ve de gust embarcar-te en un viatge al futur, on entrenar les teves capacitats relacionals i creatives en clau col·lectiva?
Ens desborda l’alegria en compartir-vos que més de 120 companya us heu inscrit a la ESTIM-O! Hem tancat els formularis! En cas que necessitis qualsevol aclariment o únicament vulguis venir a les formacions, si us plau, contacta’ns en el 649 383 999.

Ja és aquí! Ja ha arribat! Ens alegra el cor presentar-vos la ESTIMU: L’Escola de Transició i Imaginaris Utòpics que celebrarem els dies 3,4 i 5 de novembre 2023 en format residencial-obert a les Cases de Binicanella, a Mallorca.

Amb ànim de continuar teixint xarxes cada vegada més còmplices entre totes les companyes que caminem en l’una o l’altra capa de la ceba de la transició ecosocial a les illes, i amb ànim d’obrir espais per a la politització amables i acurats, ens hem volgut regalar un cap de setmana ple de coses bones, en tots els sentits.

Segons el destil·lat en les indagacions i converses generades en els diferents espais fins avui, el diagnòstic és clar: ens fa falta passar molt més temps de qualitat plegades. I quan diem “ens”, ens estam referint no únicament a les persones darrere de les més de 70 iniciatives adscrites al mapa utòpic, sinó al teixit activista de les 4 illes i a totes les persones que estan accionant en col·lectiu cap a la transició ecosocial des de molt diferents fronts: cooperatives, ateneus, associacions, ecosistema de l’economia social i solidària, moviments socials, ONGDs, defensores, conservacionistes, organitzacions d’acompanyament a la diversitat o la discapacitat, projectes de contra-info, agroecologia, agents que fan incidència política, etc.

Els reptes en relació a la massificació i tensió turística, la sobirania alimentària, la regeneració ecològica, la precarietat laboral, la profunda crisi residencial, la degradació dels ecosistemes, el consum de territori i del paisatge per a donar cabuda a megaparcs fotovoltaics, la sobre-urbanització, la plastificació de la nostra mar, etc., ens interpel·len per a transcendir els imaginaris del “estat del benestar” o de “la panacea turística”. Des dels malestars i les conseqüències que sofrim pel consum de luxe d’uns pocs, necessitem caminar cap a altres alternatives possibles en les quals, segur, augmentar les connexions còmplices serà, a més d’estratègic, ineludible, en una transició ecosocial justa i escalable. Som conscients, per tant, que necessitarem exercitar la nostra capacitat creativa i relacional per a aconseguir renovades estratègies i visions més enllà de caducs paradigmes i que en aquest sentit, a nivell comunitari, ens queda camí per recórrer.

La colonització dels imaginaris, juntament amb el segrest dels temps de qualitat, són dues armes de sobres conegudes de les corporacions darrere de l’agenda globalitzadora, capitalista i patriarcal. Per això, apostem més que mai per entrenar la mirada utòpica. L’ESTIMU, és un intent més que facilitam des de La Utòpica per a la reflexió col·lectiva emancipadora i la construcció d’una visió compartida, que ens ajudi a imaginar i, per tant, a co-crear una vida en comunitat plena i co-responsable amb el Sud Global, aquí a les illes. Una vida nodrida de relacions que valguin la pena ser habitades, amb nosaltres mateixes i amb els nostres entorns.

Per aquest motiu, hem volgut ajuntar-nos al voltant de qüestions clau, estratègiques, a tenir en compte en qualsevol tipus de “front”: l’acció directa noviolenta, la facilitació, la governança, l’economia social i solidària, la mirada feminista i decolonial, l’expressió artística o el joc. En aquesta edició, a més, farem transversals altres aspectes com l’apreciació cultural, la celebració col·lectiva i la promoció i defensa de la nostra llengua i tradició.

Des d’aquest desig, neix l’ESTIMU. Una porta d’entrada i viatge on hi cabem totes. T’hem convençut?

A continuació, vos presentam el programa. Qualsevol canvi anirem actualitzant-lo aquí mateix.

DIVENDRES 3 DE NOVEMBRE

16.30h – 17.30h: Benvinguda i logística

17.30h – 20.45: “Amb Amor i fúria” Taller d’acció directa noviolenta (Nate Rugh/Scientist Rebellion)

Llegir més

L’Acció Directa Noviolenta (ADNV) és un ideal ètic i polític que es concreta en una pràctica personal i comunitària cap a la transformació de la societat o a la resolució de determinats conflictes. En aquest taller a l’estil Rebel·lió o Extinció aportarem unes nocions bàsiques per a perdre-li la por a la desobediència civil des de la seguretat, el respecte i el compromís col·lectiu. Veurem algunes coses com ADNV en el context de l’Emergència Climàtica, elements claus de les ADNV reeixides, filosofies claus de la resiliència en ADNV, com construir un espai segur per a expressar preocupacions i descobrir límits, qüestions legals o la funció dels grups d’afinitat. En acabar la formació, estam segures que tindreu ganes de començar a co-crear accions amb el vostre grup d’afinitat per al canvi eco-social i polític. Vos animem des de “ja” a aprofundir més en les tàctiques i la filosofia de la no-violència per a aprofitar millor el taller!

20.45h – 21.15h: Descans i preparació del sopar

21.15h – 22.00h: Sopar col·lectiu (Servei d’àpats Ecoteca-Apaema)

22.00h – 22.45h: Presentació de l’ESTIMU

22.45h – 23.30h: Cercle de Paraula (i el que sorgeixi 😉 )

DISSABTE 4 DE NOVEMBRE

8.30h – 9.15h: “Despertam els cossos” Taller de Ioga (Champa)

9.15h – 10.15h: Berenar autogestionat.

10.15h – 12.00h: “Cuidam les relacions grupals” Taller de facilitació i sociocracia (Joan Rigo-La Utòpica Mallorca)

Leer más

La societat jerarquitzada ens encega i aboca a establir relacions socials que ens dissocien, oprimeixen i insensibilitzen per a poder sobreviure. Sense saber-ho, continuem enfocant-nos cap a fora, cap a l’amenaça, independentment de l’utòpic que pot arribar a ser el projecte que volem impulsar col·lectivament, reproduint sense remei les relacions jerarquitzades de la nostra societat. Perquè el projecte col·lectiu canviï, hem de canviar de direcció la mirada, hem de ser conscients del que estem deixant fora del nostre focus: probablement, a nosaltres mateixes. La facilitació ens dona eines per a obrir la mirada i prendre consciència dels dinàmiques col·lectives. Pel seu costat, la sociocràcia estableix sistemes perquè qualsevol col·lectiu pugui aplicar fàcilment aquests coneixements sense deixar d’obrir els ulls i dependre de la facilitació externa.

11.45h – 12.15h: Descans

12.15h – 14.00h: “Ens arrelam” Taller de re-connexió amb la Mar i les nostres Arrels (Xesca Reynés i Gigi Torras/Arrels Marines)

Leer más

Arrels Marines és una entitat de referència en la conservació i regeneració de la mar Balear, que promou la participació activa de la comunitat en la preservació dels ecosistemes que ens sustenten amb la finalitat d’aconseguir un canvi de cosmovisió en la societat que permeti fer front i abordar els problemes ambientals i ecosocials en un intent de fer Mallorca un lloc més resilient. En aquest taller tractarem de comprendre quant de “mar” tenen les nostres arrels i reflexionarem sobre la importància d’augmentar la representativitat de les dones dins del món marítim/científic i de les accions i estratègies que s’estan creant per a canviar l’statu quo. Finalment, es compartirà el procés que s’està duent a terme en el municipi de Pollença (Talaia Nord) com una mostra de la necessitat ineludible d’unir-nos en aquest context de multicrisi generalitzada.

14.00h – 16.00h Dinar col·lectiu i sobretaula

16.00h – 17.00h “Ens activam” Actuació de batucada feminista (per FemSo)

17.00h – 18.45h: “Aterram la transició ecosocial” Reflexions al voltant de la perspectiva de classe i l’ESS (Arena Petit/Bauma Coop.)

Leer más

Des del sector activista i de les economies alternatives hem vist fins ara a l’Economia Social i Solidària com un marc il·lusionant on relacionar-nos i fer créixer iniciatives tenint en compte elements com la governança interna, la lògica d’acumulació i la política del lucre, el creixement, la perspectiva de gènere, la sostenibilitat ecològica, el compromís social i la cooperació o la qualitat del treball. Si bé en regions com Catalunya 1 de cada 10 persones en actiu treballa per a l’economia social demostrant ser una estratègia escalable, en unes altres, el poder adquisitiu i la cultura de consum fan que les opcions de compra siguin sovint les més llunyanes, les més complexes i, en molta mesura, supèrflues. D’altra banda, la cultura global de treball colonitza l’imaginari de la classe treballadora, sense contemplar alternatives més saludables al treball assalariat per compte d’altri en l’empresa capitalista, a nivell relacional i l’entorns. Quins límits i oportunitats ofereix l’ESS en una utopia a les illes?

18.45h – 19.00h: Descans

19.00h – 20.45h: “Aprenem a posicionar-nos” Taller de feminismes decolonials i interseccionalitat (Gloria Ogando/Projectes comuns)

Leer más

Tot coneixement és situat i tot coneixement és limitat. Declarar i fer visible des d’on mirem, des d’on sentim, és condició indispensable per a generar un diàleg intercultural amb altris i és un exercici ineludible per a entendre com som percebuts i percebudes també ja que “som-en-relació”. Aquest taller és una invitació a desconstruir activa i col·lectivament alguns camps analític-pràctics d’enunciació i representació. Es tracta de “tomarnos unos mates” amb la interseccionalitat, els feminismes i la decolonialitat. D’entendre’ls espai-temporalment i fer-los densos per a, des d’i cap a la pràctica, mapejar i imaginar estratègies i narratives dignificants on ningú estigui per damunt ni per sota de ningú, on totis estiguem en ronda.

20.45h – 21.15h: Descans i preparació del sopar

21.15h – 22.00h: Sopar col·lectiu (Servei d’àpats Ecoteca-Apaema)

22.00h – endavant: Concert-taller de ball folk amb Madame Gató (Taquilla inversa)

DIUMENGE 5 DE NOVEMBRE

8.30h – 9.15h: “Despertam els cossos ” Taller de cos i moviment(Radesh Fernández/Cuerpo Plural)

9.15h – 10.15h: Berenar autogestionat

10.15h – 12.00h: “Ens regeneram” Taller d’ecología profunda y artivisme(Bárbara Di Giacinto/La Utòpica Eivissa)

Leer más

L’art és un motor que pot generar col·lectivitat en espais individuals, i portar la resistència als llocs de pressió. Per part seva, l’artivisme, desenvolupa un llenguatge de llibertat i autonomia que es mou fora de les normes culturals fixes, dels cànons acadèmics, de l’estètica i de la tendència hegemònica. Es tracta d’una intervenció sense límits d’acció, on es desdibuixen les línies conceptuals dels espais i es permet la recerca pròpia. RegenerArte és un projecte transdisciplinari que contempla la intervenció artística com una activitat humana essencial per a un canvi de visió del món. Una forma de re existir, creativa i acurada, en la plena integritat socio ecològica i l’equitat intra i intergeneracional. En el taller treballarem la reconnexió profunda i creativa, la recerca sensorial i la improvisació.

12.00h – 12.30h: Descans

12.30h – 14.00h: “Imaginam utopies: escenaris de futur (primera part)” Taller de joc i indagació col·lectiva (Atuk Iturregui/Elena de la Rubia la Utòpica Mallorca)

Leer más

Estam a Binicanella, un llogaret de Mallorca l’any 2073. El taller d’escenaris de futur respon a la necessitat d’adquirir major flexibilitat i visió a llarg termini enfront de contextos o escenaris futurs amb gran nivell d’incertesa, com en el context de crisi civilitzatòria que travessam en el “primer món opulent”. Aquest conjunt de dinàmiques grupals tenen la finalitat de construir narratives de futur compartides en relació al territori balear, a fi d’explorar conjuntament quines són les accions i estratègies més valuoses per a dur a terme “avui mateix”, per a potenciar els aspectes desitjables i evitar els no desitjables dels diferents escenaris. La peça clau de la metodologia són els 4 escenaris marc descrits per Conchi Piñeiro i Kois Fernández: Ecofascismo, Green New Deal corporatiu, Green New Deal transformador i Decreixement. Aquest, és el plat fort del cap de setmana, te’l perdràs?

14.00h – 16.00h Dinar col·lectiu i sobretaula

16.00h – 18.00h: “Teixim visions compartides: escenaris de futur (segona part) Taller de joc i indagació col·lectiva (Atuk Iturregui/Elena de la Rubia la Utòpica Mallorca)

18.00h – 18.30h: “ Agraïm i ens acomiadam” Dinàmica de tancament i cercle de sentirs

 

Si ho necessites, se t’emetrà un certificat d’assistència per les formacions realitzades.

Encara tens dubtes? No ens ho creiem! Per això, a continuació, et convidem que emplenis el formulari d’inscripció, que estarà obert fins al diumenge 22 d’octubre. Totes les activitats i formacions són obertes, gratuïtes i d’accés lliure, gràcies al suport de la Direcció General de Cooperació i Immigració. No obstant això, et recomanam que per a passar més temps juntes, aprofitis i t’inscriguis en el format residencial (formacions + menjades + allotjament), limitat, de moment a 60 places.

Les cancel·lacions i canvis només estan permesos fins al dia 27 d’octubre.

Com veureu a continuació, per a la reserva de l’allotjament i els menjars, hem tractat de donar totes les opcions possibles, deixant els preus pràcticament a preu de cost. L’espai seran les Cases de Binicanella (en llitera en habitació compartida) i el servei d’àpats de menjars i sopars ens l’oferiran Marta i Rafa de la Ecoteca-Apaema. Les dues, casa i servei d’àpats, han fet un esforç que agraïm i celebrem per a ajustar els preus. Des d’Ecoteca-Apaema ens han ofert un menú vegetarià, amb opció vegana, subjecte a disponibilitat de temporada -adaptable a intoleràncies i al·lergògens-.

Els berenars seran “autogestionats”, tot i que des de l’organització servirem cafè, llet vegetal i alguna coseta més. Tenim Bunyola o en Palmanyola, a menys de 15 minuts en bici (5 minuts amb cotxe) des de Binicanella. El menjar en “táper” o carmanyola és més que benvingut en qualsevol moment del cap de setmana. Més encara, les coses per a compartir. 😉

Ho sabem… el menú era una cosa important per a tu… i ho hem clavat! A què esperes?

franja