El col·lectiu

Qui posa energia, aquí i ara. La base que sosté el projecte. 

Unes ens coneixem des de fa molt de temps, altres ens estam començant a conèixer participant en La Utòpica. També hi som aquelles que, per ara, només observam. Però totes, som aquí.

Un col·lectiu que sosté, aprèn i gaudeix.

Si bé és cert que des de La Utòpica ens endinsem en una fase de transició cap a un model de gestió interna de tipus sociocrátic, des del naixement del projecte formalment el dia 6 d’octubre de 2022 i durant el primer any, la manera de funcionar ha estat assembleària. Aquest any fem una passa més i incorporem grups de treball. Igualment, en totes les nostres trobades hem fet servir la facilitació de grups, aprofitant la formació d’algunes companyes, així com la comunicació noviolenta i la gestió de conflictes, paradigmes que creiem que ens han ajudat de manera substancial a la cohesió i l’eficiència grupals i, el més important, a gaudir molt del procés, especialment durant la fase de construcció invisible del projecte.

Així, ens hem trobat viatgeres, cuidadores, cambreres, doctores en biologia i comunicació, farmacèutiques, activistes, hortolanes, enginyeres, especialistes en comunicació, educadores socials, gestores de projectes, pedagogues, somiadores, bioquímiques, especialistes en gènere, economistes, filòsofes, psicòlogues, historiadores, treballadores de l’administració, artistes, psicòlogues, estudiants, professores de la UIB, etc.

 

Totes hem fet forat per nodrir una proposta de canvi i transformació com aquesta. Totes ens estam regalant temps i, per tant, Vida. 

Transicio sociocratica

En aquests moments, ens organitzem en dos cercles que poden entendre’s com a concèntrics: el cercle operatiu amb les companyes que tira dia a dia fan que els processos avanci i el cercle de coordinació amb les companyes actives que acompanyen, guien i ajuden a la presa de decisions estratègica. A més algunes de les companyes del cercle de coordinació formen grups de treball per arribar a objectius concrets. 

Per a les trobades realitzades, el disseny d’estratègies, de la web i les activitats celebrades, ens hem recolzat en el que hem pogut en les 32 assemblees del Cercle de Coordinació celebrades fins el dia d’avui.

Icono el colectiu 2

Membres del cercle operatiu actual (CO)

Mariona Moranta, Marga Ferrer, Maria del Mar Martos, Manu M. Soto i Atuk Iturregui. 

Membres del cercle operatiu anteriors (CO)

Xesca Sastre, Elena de la Rubia, Meritxell Esquirol, Marina Pérez i Loren Ruiz van participar en aquest àmbit en altres etapes del procés.

Icono cercle coordi 2

Membres del cercle de coordinació a Mallorca (CC)

Maria del Mar Martos, Núria Martínez, Teresa Almiñana, Fernando J. Bauzà,  Joan Moranta, Joan Rigo, Manu M. Soto, Mar Cotaina, Maria Morro, Maria de Vargas, Núria Pascual, Sara Ciudad, Coque Mampel, Maria del Mar Fuster, Nil Moranta, Toni Llabrés, Radesh Fernández, Mar Escanellas, Lara Sáiz, Marielva Rísquez, Silvia, Xesca Sastre, Atuk Iturregui, Mariona Moranta i Marga Ferrer.

Membres del cercle de coordinació a Eivissa (CC)

Bárbara Di Giacinto, a més d’altres companyes que estan en fase d’incorporació.

Han participat també a fases anteriors Elena Delarubia, Tamara Covelo, Julio Batle, Sandra Christiansen, Meritxell Esquirol, Pau Korura, Laura García i Valentí Oller.

17

Xesca Sastre

“Ens trobam en un moment clau per a la història de la humanitat. En termes d’acció climàtica, energètica i civilitzatòria, és ara o mai. En aquests anys ens jugam literalment el futur. Per jo, La Utòpica és un espai on imaginar, proposar i dissenyar un futur just i equitatiu per a tothom; les persones i els ecosistemes. Un punt de trobada per iniciatives que ja estan treballant per un present i un futur millors; una manera d’interconnectar-nos i teixir aliances. Perquè soles no podem, però amb amigues ho podem tot! La Utòpica és això: (re)connexió i esperança”

Xesca Sastre

16

Manu Soto

“M’encanta que, mitjançant La Utòpica, tinguem l’oportunitat de visibilitzar i promoure la practica d’un nou paradigma relacional, des del qual teixir vincles d’afinitat i confiança mútua entre les persones que habitem les Illes Balears, i especialment entre totes aquelles que sentim necessari aprendre a transitar col·lectivament cap a altres maneres de conviure en societat, on l’amor a la vida sigui el centre”

Q

Manu M. Soto

3

Bárbara Di Giacinto

“Recibo en mi vida este proyecto con infinita gratitud, es como ver un nuevo horizonte sin miedo a perder el centro de gravedad permanente que tanto se añora cuando navegamos en aguas oscuras y desconocidas. La utópica se gesta en un momento en el que es siempre más visible y esencial activar un gran giro a nuestra percepción y visión del mundo. Es una oportunidad vibrante y de larga longitud. La utópica para mí es el terreno donde sembrar nuevas formas de coexistir y hacer crecer la capacidad  de resiliencia de nuestras Islas Baleares y decrecer el neoliberalismo / eco fascismo que obstaculizan las políticas del Buen Vivir”

Bárbara Di Giacinto

8

Atuk Iturregui

“La Utòpica és un projecte estratègic i clau que ens fa falta al teixit associatiu i activista a les illes per teixir complicitats, facilitar la participació social i enfortir una comunitat existent però dispersada degut a les dinàmique que imposa el capital, el patriarcat i els nous colonialismes.”

Atuk Iturregui

10

Núria Martínez

“Aquest projecte és un cant de defensa a la vida col·lectiva. És una porta oberta que convida a entrar a totes aquelles persones que volen sanar les ferides provocades per relats maniqueistes, veritats hegemòniques i sabers experts. Un espai de resistència des de les bases per ballar colze amb colze”

Núria Martínez

14

Joan Moranta

El que més em motiva de La Utòpica, no és tant el que és, sinó el que pot arribar a ser. Un nou espai de trobada i relació entre persones i entitats on el més important és el com i no el què. Estam cuidant el procés de construcció de La Utòpica tenint cura de les persones que participam, els temps que li dedicam i els espais on ens trobam. Un procés de transformació personal i col·lectiva que ens ha de portar a una manera de relacionar-nos més amable, més justa i més equitativa per a fer front al futur incert que ens espera.

Joan Moranta

7 1

Maria Morro

“Com a gran optimista de la vida m’agraden els projectes que desafien les estructures i rols habituals dins els grups, que tenen com a base comú uns valors on la vida digna es posa al centre i que miren cap a un horitzó incert amb il.lusió i esperança. La Utòpica, per a mi, té tots aquests trets tan atractius. A més, al nèixer des de i per a les Illes, sent que es nodreix i creix de les necessitats i situacions que van apareixent en aquest contexte tan únic”

Q

Maria Morro

11

Loren Ruíz

Sent que el món que coneixem i el sistema que ens ha mantingut fins ara, en el nord global, s’està caient a marxes forçades. Davant aquest buit i angoixa que sent per un futur tan incert, l’única certesa que tenc és que nodrir les relacions i les connexions amb la naturalesa que som, amb mi mateix i amb les altres em dona pau i calma. Per això formar part d’un projecte que prioritza el com ens relacionem i el des d’on m’umpl d’alegria i em dona esperança veure que el futur que necessitem ho estem cocreant ara.
Q

Loren Ruíz

15

Mar Martos

Q

Maria del Mar Martos

12

Fernando J. Bauzà

Q

Fernando J. Bauzà

13

Mariona Moranta

“Es sent com el canvi s’està iniciant des de les profunditats… la Utòpica ja és aquí. Que bé estar participant d’un espai on posam en valor l’amor i el bon tracte. Posar temps, energia i forces és un plaer envoltada de persones precioses com les que formen part d’aquesta màgia.”
Q

Mariona Moranta

9

Joan Rigo

“Ésser utòpiques és tocar amb els peus en terra; és reconèixer un horitzó cap a on avançar en justícia social i ecològica per sortir d’aquesta distòpia; és aprendre a reconèixer el potencial que tenim dintre i el que està als altres per fer-ho, desenvolupant els valors humans a la societat, el que ens permetrà retrobar-nos amb nosaltres mateixes”
Q

Joan Rigo

1 1

Maria de Vargas

Participo activamente en la Utopica porque creo que si estamos interconectados es posible ser semilla para construir otro mundo posible. Me inspira el sentido de agencia en colectivo para contrarrestar el exceso de individualismos de nuestra sociedad, y para ello resulta muy significativa esta escuela Utopica de seres reflexivos y conscientes donde continuamente aprendo sobre el ejercicio del buen trato, las acciones que cuidan, el diálogo responsable y las posibilidades para compartir diferencias desde un relacionamiento amoroso y un alegre respeto. Me encanta este oasis de creatividad para ensamblar un mundo deseado”

Q

Maria de Vargas

Diseno sin titulo 1

Tere Almiñana

“Cansada d’estar en la frustració d’un activisme basat en la queixa i el dolor apost per l’optimisme reactiu d’una maquinària Utòpica que recull les peces clau, socials i ambientals, per a aportar soluciones pràctiques al bé comú”

Q

Tere Almiñana

6

Marga Ferrer

“La Utòpica entreteixeix persones i iniciatives prenent consciència que el capitalisme ha envaït les nostres vides des de la quotidianitat. No tenim temps, estam estressades, ens autoexigim, ens jutjam i competim. En un món hostil on coexistim amb violències sistèmiques, per a mi la Utòpica és un respir, és alegria, amor i revolució”

Q

Marga Ferrer

Diseno sin titulo 1 1

Maria del Mar Fuster

“La Utòpica, per a mi, representa un espai on es treballa per unir els esforços de les persones amb l’objectiu de crear una xarxa que obri oportunitats de cooperació i suport. A La Utòpica he conegut i continuo coneixent persones extraordinàries que em permeten explorar altres formes de relacionar-se i col·laborar. Estic agraïda d’haver conegut aquest projecte tan revolucionari, que em recorda la importància de la comunitat, la perseverància i la lluita conjunta”

Q

Maria del Mar Fuster

2 1

Núria Pascual

“La Utòpica és un gran alè d’aire en un món complex i complicat per les col·lectivitats, però també per la vida, per les persones, pel territori i per la natura que ens envolta. Perquè La Utòpica, per jo, és això: fer passes per a la transició ecosocial i fer-les juntes, abraçant el que és local per apropar-nos a una visió del món on capiguem totes”

Q

Núria Pascual

3 1

Marielva Rísquez

“La Utòpica em va enamorar a l’Estimu 2023. Allí vaig compartir amb tanta gent les ganes de transformar la realitat balear a una més tendra, solidària, crítica i sostenible en tots els àmbits de la vida de les persones que l’habiten, que em va contagiar i em va sumar! Després d’anys en l’Acadèmia i en el camp de la cooperació al desenvolupament, és en aquest espai en el qual continuo aprenent quotidianament en cada acció, idea, en cada somni, a posar en el centre la vida de les persones amb amor i rebel·lia!”

Q

Marielva Rísquez

5

Mar Escanellas

“La Utòpica és la materialització més bella del que coneixem per “fer xarxa”. És un lloc segur, on confrontem directament el maltracte, aprenent a construir allò tan desconegut, com és el bontracte. Per mi La Utòpica és la il.lusió i l’esperança de caminar, de com bé conta Galeano -la utopia està a l’horitzó, camin dues passes i la utopia s’allunya dues passes més enllà… Llavors, per a què serveix la utopia? serveix per això, per caminar-. I jo afegiria, gràcies a La Utòpica, que la utopia serveix per caminar, però caminar, juntes”

Q

Mar Escanellas

Lautopica esquema elcolectiu2

a Utòpica ha comptat durant aquests anys amb finançament de Direcció General de Cooperació i de l’Ajuntament de Palma, mitjançant els seus programes d’educació per a la transformació social, i amb el suport d’organitzacions afins com: Fuhem Ecosocial, Mercat Social Illes Balears, Red de Transición, Ecotransformers, Runa Blanca, Rebel·lió o Extinctió Illes Balears, Greenpeace, Amics de la Terra, Coordinadora d’ONGDs de les Illes Balears, Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA) i GOB.

Després d’haver participat la majoria de nosaltres en propostes de convergència com el Forum Social de Mallorca, l’Ecoxarxa Mallorca, el MEM, La Vida Al Centre, entre d’altres, on hem viscut en les pròpies carns com operen les opressions del sistema per desarticular silenciosament els moviments de resistència i motors de canvi, el projecte de La Utòpica va néixer amb la necessitat explícita de disposar de figures remunerades amb, almenys, una dedicació parcial al projecte, innovant en les fórmules de governança mixtes entre les ONGD, l’Administració i el teixit de base.

Així, el finançament rebut ens ha permés comptar amb una figura de coordinació tècnica dedicada tenir cura del procés, a sostenir la part reproductiva i participativa del projecte i a coordinar, tècnicament, tot el procés productiu des de la part més operativa.

mPer a nosaltres, disposar de finançament públic va més enllà de comprometre la continuïtat del projecte. Partim de la base que Administració, Tercer Sector, moviments de base i activismes, hem de teixir relacions de compromís i complicitat a curt, mitjà i llarg termini. La necessària transformació ha de caminar amb canvis estructurals i La Utòpica, en el seu caminar, fa pedagogia -es qüestiona- davant l’administració per i des dels objectius i voluntats de canvi que treballa.

La innovació i la creativitat, també a l’àmbit de governança i financer, seran clau en la transició ecològica i social que volem acompanyar.

A mesura que el projecte vagi creixent, anirem estudiant fórmules d’escalar en recursos, com el cofinançament amb altres àrees de l’administració, el micromecenatge (crowdfunding) o el matchfunding, entre d’altres, garantint a la vegada l’absoluta independència, el rigor, les cures i l’abast del projecte.

Ens han donat suport fins ara…

gob
Fuhem
Arrels Sello 01 1
logo cabecera inicio
red de transicion
runa blanca
permamded
20180509 logotipoWeb
Amics de la Terra
XR
platoniq
entrepo
Logo Casa Planas
Sin titulo
apaema
Greenpeace logo
ecotrasnf
C trencada isologo 5 e1686733195349