Ara que la llibertat de la dona, com a indicador de la llibertat de la societat en el seu conjunt, ha arribat al punt de poder progressar més que mai, és moment d’expressar científicament tots els valors socials que d’ella es deriven. En aquest sentit, Jineolojî es defineix com una ciència social que respon a l’esperit del seu temps.
L’origen del terme prové de les paraules en kurd Jin/*Jîn que signifiquen dona/vida i de la paraula grega Logos (lojî en kurd) que significa ciència. Per tant, Jineolojî s’entén com la ciència de les dones i de la vida.
Amb l’impuls del Moviment d’Alliberament de les Dones del Kurdistan, Jineolojî s’ha difós a Orient Mitjà i a Europa. Actualment, hi ha centenars de dones de diferents cultures i orígens unides entorn d’aquesta nova ciència.
També a les nostres illes ens estem organitzant per fer arribar els mètodes de Jineolojî, per seguir sumant forces i reconstruir plegades la història de les dones des d’un nivell local que es connecta amb la lluita que les dones portem arreu del món.
Les nostres accions han estat dirigides principalment a la formació tant de caire intern com extern, a la difusió dels coneixements i els mètodes de Jineolojî, i a accions de suport i solidaritat amb la invisibilitzada situació que les dones viuen al Kurdistan, les quals entenem com un referent de lluita per l’alliberament de la dona i l’alliberament social, així com un exemple en l’establiment d’un model de democracia real i ecologista que es troba liderat per les dones.
Jineolojî Mallorca
Coordinadores
Rose
jineolojimca@protonmail.com
Maria
Jineolojimca@gmail.com
Ens organitzem com…
Ens diem/tenim darrere a…
Ens encantaria rebre una mà en…
En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?
Com contribuim a la transició ecosocial?
Ens enfoquem especialment en la difusió de Jineolojî mitjançant la creació de xarxes amb associacions i col·lectius locals que lluiten pels drets i l’alliberament de les dones. En lloc d’estudiar la vida i la cultura de les dones des d’una perspectiva “externa”, animem a les dones de diferents comunitats a investigar i (re)escriure la seva pròpia història i identificar els seus interessos i preocupacions; treballar conjuntament permet a les dones actuar a tot el món.