Xarxa Dragonera Blava

Coordinadores

Yaiza Santana Bernaldo de Quirós

xarxadragonerablava@gmail.com

Yaiza Santana Bernaldo de Quirós

yaiza@savethemed.org

Info

+34 971 485 106

Adreça

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Coordina actualment la fundació Save the Med, però té com a objectiu constituir-se com un espai de participació ciutadana en el Municipi d'Andratx

QUÈ ÉS LA XARXA? La Xarxa Dragonera Blava (XDB) representa a la comunitat de Sa Dragonera, composta per persones que tenen relació amb la zona, ja sigui de manera professional o lúdica. La Xarxa té com a objectiu final establir una governança participativa de l’espai marí de Sa Dragonera (és a dir, formar part de la presa de decisions de la gestió de l’espai) i del litoral d’Andratx. I que la comunitat reporten “custodis” d’aquests territoris. COM FUNCIONA? El procés a seguir comença creant vincle amb la comunitat, aprenent conjuntament sobre l’àrea, els seus valors i amenaces, per a més tard establir objectius i treballar-los en xarxa a través dels fòrums participatius, de manera que la comunitat formi part de la presa de decisions en la gestió de l’espai. D’altra banda, és essencial treballar amb els diferents sectors de l’àrea per a la implementació de bones pràctiques. Podeu visitar aquí el projecte per a més informació.

Ens encantaria rebre una mà en…

Participació (quant a eines per a fomentar els espais participatius i millorar en els que proveïm). Informació (quant a custòdia del territori i diferents perspectives, ecofeminisme). Connexió amb altres entitats o persones que tinguin experiència en aquesta mena de processos. Connexió amb moviments de pobles originaris i de lluita social. Gestió de conflictes interna i externa.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

Acollim noves participants, resideixin o no en el municipi d'Andratx.

Com contribuim a la transició ecosocial?

La nostra iniciativa proposa i fomenta una relació íntima amb el litoral del municipi d’Andratx i especialment amb les aigües que banyen sa Dragonera i Sant Elm. Aquesta relació íntima implica que les persones que habiten aquest territori (ja sigui per residència, per treball i/o per activitats recreatives) sàpiguen quines riqueses tenen a nivell de biodiversitat, quins impactes hi ha en la zona i de quina forma pot cuidar-se l’espai. Amb el temps, l’objectiu és que la Xarxa Dragonera Blava esdevingui un espai de consulta per a qualsevol cosa que es vulgui fer en els espais naturals del municipi, que sigui un col·lectiu de denúncia i cures. Que la relació amb el territori es transformi d’una relació extractivista a una relació equilibrada. Que el litoral d’Andratx, les comunitats i les economies es regenerin i estiguin arrelades en el territori des de les cures.

Estem connectades amb…

ONGs Arrels Marines, GOB Mallorca, Amics de Sant Elm, Fundación Maria Ferret, ICTIB. Els diferents sectors econòmics del municipi (busseig, nàutica, pescadors professionals). La comunitat local. Les administracions que tenen poder de decisió en el territori.

Ens agradaria estar connectades amb…

Altres col·lectius nacionals i internacionals que estiguin en mateix tipus de processos. Amb moviments de pobles originaris de mesoamérica o amb pobles indigenas arrelats a la mar.

Salut grupal o col·lectiva