Justícia Alimentària Menorca

Coordinadores

Núria Llabrés Prat

illesbalears@justiciaalimentaria.org

Maria del Mar Martos Mas

mallorca@justiciaalimentaria.org

Ens organitzem com…

Ens diem/tenim darrere a…

Justícia Alimentària

Justícia Alimentària som una entitat amb més de 30 anys d’experiència que treballa per transformar el sistema alimentari actual, que oprimeix i expulsa les comunitats rurals del territori i destrueix el medi ambient i els ecosistemes. Apostam per la sobirania alimentària i l’agroecologia com a motors per transitar cap a un model alimentari més just, saludable i sostenible, teixint aliances en el territori. La nostra tasca s’organitza al voltant dels següents eixos:

– Investigació.

– Campanyes d’incidència política.

– Educació crítica i transformadora.

– Sensibilització i formació.

– Cooperació.

A les Illes Balears, en el marc de l’educació formal, actualment estam desenvolupant un programa en l’àmbit universitari amb l’objectiu de dinamitzar espais de trobada, debat i col·laboració entre la comunitat educativa a través de la governança alimentària. Per altra banda, a Menorca, en l’àmbit de l’educació secundària, s’està duent a terme una iniciativa entorn del canvi climàtic i l’alimentació.

Formam part d’Alimentant el Futur, una xarxa d’entitats que treballam a favor d’uns menjadors escolars saludables i sostenibles a les Illes Balears perquè aquests incorporin la justícia social, la salut, la sostenibilitat i l’educació per esdevenir espais transformadors de l’entorn.

Ens encantaria rebre una mà en…

Connectar amb altres iniciatives i poder compartir la visió comuna de la problemàtica, les necessitats, en la construcció d'alternatives i línies d'acció conjunta.

En quin moment estau amb relació a l’acolliment de noves participants?

Actualment, estam en procés de dinamització del voluntariat, repensant l'organització, possibles perfils i línies d'actuació.

Com contribuim a la transició ecosocial?

Des de la defensa del dret universal a una alimentació saludable i sostenible. Per aquest motiu treballam per transformar el sistema alimentari actual per aconseguir un model de producció, transformació i consum basat en la justícia ecosocial. Això no ho sentim possible sense incorporar i aprendre de la visió i les vivències dels ecofeminismes i sense posar la vida al centre com a eix vertebrador de la nostra mirada i les nostres accions (o això intentam!).

Estem connectades amb…

En l'àmbit autonòmic formam part de la Coordinadora d'ONGD (CONGDIB), de les Iniciatives de Custòdia del Territori (ICTIB) i de la xarxa Alimentant el Futur. A Menorca, estam dins el Fòrum d'Entitats del Tercer Sector (Fòrum ETS Menorca). Actualment, desenvolupam un projecte juntament amb CERAI i col·laboram amb diverses entitats com FAPA Mallorca, APAEMA, FAPMA Menorca, APAEM, GOB Menorca... En l'àmbit estatal formam part de Plataforma Rural i Aliança per una Alimentació Saludable i participam en accions de l'Observatori del Dret a l'Alimentació, entre d'altres. En l'àmbit internacional hem fet campanyes juntament amb Via Campesina.

Ens agradaria estar connectades amb…

Qualsevol iniciativa amb la qual hi hagi possibilitat d'establir sinergies.
Protocol d'acolliment
Protocol d'agressions sexistes

Salut grupal o col·lectiva